Udsætning af hummerlarver, der potientielt i fremtiden kan lande på din tallerken, er nu i fuldt sving fra Løkken i Syd til Hirtshals i Nord. Det er medarbejdere fra Nordsøen Oceanarium og fra DTU Aqua der er i gang med at udsætte larverne på de kystnære rev her i det Nordvestjyske.
Tidligere var der i området ikke mangel på den sorte hummer, der blev hentet ind fra revene i spandevis – men sådan er det ikke længere.
Selvom en moder-hummer kan udsætte 10.000 larver, så er det et fåtal der faktisk bliver til en voksen hummer, fortæller akvariemester Martin Riis fra Nordsøen Oceanarium.
Der skal nemlig ikke mere end en god stime sild til at spise disse mange hummerlarver. Derfor forbliver hummerlaverne i først omgang i akvarierne hos Norsøen Oceanarium, så de kan få lov at vokse sig store i fred og ro, indtil de er udsætningsklare. Det sker når de er ca. tre måneder gamle.
TV2 Nord skriver omkring den sorte hummer, at man i denne nedgang i bestanden, har hentet inspiration fra den britiske by Cornwall, (et grevskab i det yderste sydvestlige hjørne af England.) her stod man for år tilbage i selvsamme situation som i Hirtshals. Men en effektiv udsætningsplan har i dag gjort byen til et centralt samlingspunkt for Hummer-elskere.
Denne udfordring har folk fra DTU Aqua og den lokale fiskeriforening samt turisterhvervene ned langs kysten, taget op. Håbet er, skriver TV2 Nord, at gøre Hirtshals til et sted, hvor man kan spise hummer bæredygtigt og samtidig gøre noget godt for biodiversiteten langs kysten her.
DTU fortæller, at det er fjerde gang man udsætter hummere, som i antal er øget fra oprindeligt at udsætte 1200 larver til i denne omgang at omhandle 8000 larver, der nu sættes ud.
Men det er noget af en satsning, for man ved ikke med sikkerhed hvordan det påvirker bestanden, men det er noget som man vil kigge på til næste år, siger Martin Ris fra Nordsøen Oceanarium. Det tager ca. 7 år for en hummerlarve at blive til en voksen hummer.