Bedste rødspætte-rensemaskine til dato

Bedste rødspætte-rensemaskine til dato

Tre ændringer har radikalt ændret Kroma´s rødspætte-rensemaskine »GutMaster 1000 Flex« til en langt bedre og meget mere produktiv rensemaskine.

Flere fiskere var mødt op med store forventninger til Kroma´s nye Rødspætte-rensemaskine »GutMaster 1000 Flex«, som arrangørerne Hvide Sande Skibssmedie A/S og Kroma A/S fra Skive, havde indbudt til demonstration af, onsdag formiddag i Auktionshallen i Hvide Sande.

Fremmødet var stort og interessen helt i top, hvilket glædede Kroma´s ejer og direktør Ivan Kristensen og produktionstekniker Søren Ehlert, der begge havde travlt med at foreklare og demonstrere for de mange fremmødte fiskere, teknikken og økonomien i rensemaskinen.

Tre væsentlige ændringer

Maskinen har været på test igennem det seneste år, blandt andet ved Fiskeskipper Kurt Adsersen med RI 527 »Vibeke Bram«, men efter nogle enkelte justeringer ved maskinen løbende, er der nu foretaget tre væsentlige ændringer i maskinen. Den halvautomatiske opmåling af fisken efter fikseringen, kan følges på en PC´er og resultatet lagres og programmerer efterfølgende maskinen med disse data til et efterfølgende perfekt kirurgisk præcisions-snit i fisken. Et snit der skånsomt lægges på fiskens overside, hvorigennem første rensning med vand og vacuum-sug trækker indvolde og tarme ud, hvorefter andet vacuum-sug med skyl, tager det sidste af de lever-rester der måtte sidde tilbage. Flere fiskere, heriblandt Kurt Adsersen var efterfølgende henne og tjekke og kontrollerer, at fisken var renset. Resultatet var absolut og fuldkommet tilfredsstillende og de første kommentarer fra flere fiskere, gav da også indtrykket af, at det var en ubetinget succes. Kort herefter kunne man både føle og mærke interessen stige væsentligt, da denne konstatering var bredt ud. »Den renser bare bedre end andre mærker på markedet,« lød blandt andet nogle af kommentarene.

Demonstration af den danskproducerede Rødspætte-rensemaskine

Med en engageret og meget energisk Ivan Kristensen, fik man da også undervejs i renseprocessen en faglig og teknisk forklaring, så man hele tiden kunne følge med i hvad der skete og hvornår samt lige så vigtigt, hvorfor det forgik på netop denne måde. Godt forklaret og krydret med lidt økonomiske betragtninger. Der som grundregel nummer et, havde et økonomisk perspektiv, som fordelte sig over mindst tre andre gode argumenter. – Man sparer mindst en mand til rensningen. Mandetimer som så kan frigives til andet arbejde ombord. – Det kunne være rensning og dermed optimering af kvaliteten hos andre mere givtige arter, der således kunne forøge afregningen og dermed indtjeningen til skibet og besætningen. – Samt ikke at forglemme, et væsentligt forbedret arbejdsmiljø ombord, til glæde og gavn for besætningen.

Fyrre fisk i minuttet

Men som produktionstekniker Søren Ehlert undervejs fortalte til FiskerForum.dk, så kan man selvfølgelig sætte maskinen »GutMaster 1000 Flex« op, så antallet af rødspætter renset, kunne øges yderligere. Det kunne ske ved at transporten og forsyningen af fisk til rensemaskinen blev mere automatiseret, som fiskeskipper Kurt Adsersen overfor Fiskerforum.dk, beskriver sin egen proceslinje. En nemmere og hurtigere oplægning med transportbånd til fikseringen i »GutMaster 1000 Flex«, samt en efterfølgende automatiserede sortering af fisken. En proceslinje, der både er tidsbesparende, men som også giver en langt mere rationel arbejdsgang i rensningen. Iøvrigt oplyste Kurt Adsersen, som allerede har en »GutMaster 1000 Flex« monteret i sit skib, at når rødspættefiskeriet igen går i gang ultimo januar, prima februar, så vil han vende tilbage med resultaterne fra turen. Men, allerede nu, er Hvide Sande skipperens forventning helt klart, specielt efter den sidste opdatering af maskinen, at den indfrier alle forventninger, med et perfekt renseresultat og en hastighed, som med tiden vil blive justeret ind, så økonomien også her bliver fordelagtig.

Service online

Den komplekse og avancerede rense-maskine tilpasses skibene i forbindele med installationen af Hvide Sande Skibssmedie. Kroma´s egne servicefolk, står efterfølgende for træning og undervisning samt indkøring og vedligeholdelses-gennemgang af maskinen, overfor besætning ombord. Kroma-teknikerne vil herefter servicere maskinerne og som en ekstra mulighed, kan man koble maskinen på skibets internet, således Kroma teknikere kan logge på maskinen og kontrollere forskellige funktioner for fiskerne, hvis det bliver nødvendigt.

Producenten Kroma A/S kunne med Ivan Kristensen også fortælle, at prisen for et grundmodel ville starte omkring 625.000 Dkr. plus det løse. Men som han påpegede, så er det meget individuelt hvad der ønskes ombord. Derfor opfordre han da også til, at kontakte ham, Ivan Kristensen på enten mail Kroma@Kroma.dk eller på telefon +45 9752 2099 for yderligere oplysninger og tilbud. Endvidere henviste Ivan Kristensen til at A/S O.V. Jørgensen Hundested Fiskeexport der også har en »GutMaster 1000 Flex« stående, som for nuværende har renset mere end en million fladfisk, »så det er da ik´ så ring´ endda.«

Læs mere om specifikationerne på Kroma´s Rødspætte-rensemaskine »GutMaster 1000Flex« her

Kroma A/S er et dansk familieejet foretagne med en bred erfaring i maskinindustrien med rødder helt tilbage til 1915. Så virksomheden har en lang tradition for at producere maskiner til levnedsmiddelbranchen, både indlands og undenlands. Siden 1975 har den jyske maskinproducent også leveret rensemaskiner til fiskeindustrien. En produktion der udover at være til opdræts-ørreder, også siden 80`erne har omfattet andre fiskearter herunder også fladfisk.           

Kilde. Hvide Sande Skibssmedie A/S og Kroma A/S FiskerForum.dk