FF NYTs redaktion under FF Skagen har valgt, at fremlægge et større tema omhandlende bæredygtig forvaltning af havets ressourcer.
FF Skagen har i den forbindelse været i kontakt med en række forskere indenfor fiskeri, biologi og bæredygtighed, og sammen vil de bidrage med en flersidet belysning af den bæredygtige forvaltning af havets ressourcer. De mener, det er vigtigt at få diskussionen op på et højere plan. Det handler ikke bare om kvoter og indtjening for fiskerierhvervet. På et højere plan handler det om FN’s verdens-mål om at stoppe sult, og om fortsat at sikre, at der er nok og sund mad nok til at brødføde verdens hastigt voksende befolkning.
Den nordjyske fiskemelsfabrik håber, temaet vil danne baggrund for en mere nuanceret, oplyst og indsigtsfuld debat om en bæredygtig forvaltning af havets fantastiske ressourcer.
ICES rådgivningen vs. FMSY-projektet
FF Skagen har i det følgende forsøgt at opridse forskernes måde at udregne fiskekvoterne på i et sprog, der er til at forstå:
- Fmsy – står for det maksimale fiskeritryk, der kan fiskes med, uden at det går ud over en given bestands bæredygtighed på sigt.
- Fmsy er basis for beregningen af den årlige kvote.
FMSY-projektet
FMSY-projektet er foranlediget af en international forskergruppe, blandt andre bestående af Søren Anker Pedersen, chefbiolog ved Marine Ingredients Denmark. Projektet er ledet af Henrik Sparholt, som tidligere har været biolog i DTU Aqua i ni år og i ICES i 24 år.
- Målet med projektet var at komme med nye Fmsy-værdier, der er mere økosystembaserede. Især samspillet mellem fødeudbud og antallet af fisk i bestandene blev inddraget i beregningerne
- Projektet er afsluttet i 2020 og resultaterne er netop offentliggjort
- Projektet er finansieret af Nordisk Ministerråd, Norsk Institut for Havforskning via Norsk Fiskeriforskningsfond, Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og det danske Miljø- og Fødevareministerium
- Yderligere info om projektet kan findes på www.fmsyproject.net
ICES’ forsigtighedsprincip
For at være på den sikre side, bliver der lagt en forsigtigheds-zone omkring disse værdier. Kritikken af ICES lyder på, at forsigtighedszonen uden forklaring bliver for stor
FMSY-projektets økosystembaserede tilgang
- FMSY-projektet lægger nogle økosystembaserede faktorer oveni ICES’ beregninger – for med flere data mindskes usikkerheden, og dermed behøves ikke så stor en forsigtighedszone.
- FMSY-projektet tillægger helt specifikt faktoren »tæthedsafhængig vækst«: Ved udtynding af en art vokser den enkelte fisk hurtigere, bliver hurtigere kønsmoden og overlever bedre sine naturlige fjender. Det bevirker, at FMSY-projektets Fmsy-værdier er en del højere end de nuværende brugte Fmsy-værdier og repræsenterer virkeligheden bedre ude i havet.