Den tyske Forbundsdag (»Der Bundesrat« der udgør det tyske parlament) har afsat 750 mio. kroner til at fjerne i alt 1,6 mio. tons ammunition fra tyske farvande (Nordsøen og Østersøen). I Østersøen er der alene tale om 300.000 tons krigsammunition, der skal fjernes.
Mængden af ammunition og nødvendigheden af at få det fjernet, bekræftes af den tyske Professor Dr. Edmund Maser, der er direktør for Institut for Toksikologi og Farmakologi for Naturforskere ved Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel, der i et interview med NDR Schleswig-Holstein tidligere har henvist til, at ammunition, der er blevet sænket i den tyske del af Nord- og Østersøen efter Anden Verdenskrig, udgør en trussel mod havets biodiversitet.
Der findes stadig omkring 1,6 millioner tons ammunition i havet, især i områder som Kolberger Heide ud for Wisch i Kiel-bugten og i Lübeck-bugten.
Dr. Edmund Maser forklarer overfor avisen, at der er »hot spots« med store mængder ammunition, inklusive torpedoer og fortøjningsminer. Disse områder er lukkede for badning, padling og fiskeri på grund af sikkerhedsrisikoen. Dog findes der også områder med ammunition, hvor det er sikkert at svømme og opholde sig, uden fare for liv og lemmer.
Den tyske professor Dr. Edmund Maser påpeger dog, at ammunitionen med tiden begynder at ruste, hvilket fører til frigivelse af kemikalier til det omgivende hav. Toksikologer har her opdaget lave koncentrationer af sprængstof-relaterede forbindelser i fisk og muslinger i Østersøen. Disse koncentrationer er dog så små og minimale, at der ikke er nogen fare for forbrugere, der spiser fisk og skaldyr herfra. Men ikke desto mindre påvirker dette selv i disse små og lave koncentrationer, visse marine organismer, der på sigt kan få problemer med sundheden.
Udsivningen og frigivelsen af disse kemikalier, har også konsekvenser for havets økosystem. Muslinger og fisk i stærkt forurenede områder oplever metaboliske problemer og problemer med leveren.
Dette kan føre til en reduktion i mængden af fisk og muslinger, da reproduktionen også bliver påvirket. Der er også risiko for, at ungfiske-larver kan dø på grund af koncentrationerne af disse kemikalier i vandet.
Dr. Edmund Maser fra Institut for Toksikologi og Farmakologi for Naturforskere ved Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel advarer samtidig om, at ammunition i havet blot er en del af en større cocktail af forurenende stoffer, såsom mikroplastik, pesticider og lægemidler. Denne kombination af forurenende stoffer kan true havets mangfoldighed og potentielt skade havet som en kilde til friske og sunde fødevarer.
Spørgsmålet om, hvad der kan gøres for at tackle disse problemer, forbliver fortsat åbent.