Tilgangen af grå sæler er stadigt stigende i Østersøen og selv om mange holder af dyrene og syntes at de både er søde og nuttet, så er de en kolossal trussel mod et helt fiskerierhverv, både til lands og til vands.
Det er lokale fiskere, der med deres mindre garnbåde, som fisker kystnært og naturskånsomt, der er kommet i klemme mellem de glubske og grådige sæler, hvis appetit fortærer langt flere tons fisk end fiskerne har kvoter til.
Det er de tre arter af sæler; ringsæl, gråsæl og spættet sæl, som er steget i Østersøen. Gråsælen er den art, der er flest af. De svenske Haw och Vattenmyntigheder (HAV) anslår, at der er omkring 45.000 gråsæler og 20.000 spættede sæler i Østersøen.
Stigningen i antallet er størst i det sydlige Sverige, især omkring strandene ved Skåne og i Danmark.
Sælerne er en turistattraktion
Til webavisen VT.se udtaler Lars Nilsson, der er guide på Västerviks Skærgårds Ørne og Sælsafari, at der på hver eneste tur er observeret sæler, hvilket har medført en stigning i aktiviteterne for firmaet og således givet en god sommer.”For vores vedkommende er det selvfølgeligt positivt med flere turister og den øget interesse for pattedyrene, som mange finder både sjove og interessante, men jeg forstår da fuldt ud, fiskernes bekymringer og at de ser det som noget direkte truende for hele deres erhverv.”
Fiskernes eksistens er truet mere end nogensinde
Hele 1300 lokale svenske fiskere, er i dag truet direkte på deres eksistens. Sælerne har med deres hærgen bidraget til at fiskeriet langs hele østkysten og skærgården ikke er rentabelt længere. Ødelagte redskaber og garn samt fraværet af fisk, der enten er spist eller forsvundet fra området pga. sælernes tilstedeværelse, får en dyster formand for den nordlige Kalmar Fiskeriforbund, Esbjörn Johansson, til desperat at ønske øget og fri jagt på de altædende sæler.
”Ophæv de fredede områder og indfør fri jagt på sælerne,” kræver Esbjörn Johansson.
”Med tilladelsen til at skyde 230 sæler om året, rækker dette som en dråbe i havet. Der skal noget helt andet og mere radikalt til,” udtaler formanden til webavisen. I følge et skøn fra de svenske myndigheder, ligger de samlede skader for fiskeriet på ca. 35 millioner kroner om året. Alene skader på garn og selve fiskeriet er mere end fordoblet i forhold til 2010 med 13 procent, til 2014 hvor det var 32 procent.
Det svenske havmyndigheder udbetaler årligt omkring 20 millioner kroner for skader på redskaber og til forebyggelse samt som erstatning for mistet fangster.