Fiskerierhvervet var søndag aften mødt talstærkt op til det debatmøde, som P. Clausens Fiskehandel på Havnen i Aarhus havde arrangeret med fiskeriminister Rasmus Prehn (S). Ministeren havde sagt ja til at mødes med fiskehandler Jakob Clausen, for at udveksle meninger omkring ministeriets seneste beslutning om at indføre kameraovervågning af jomfruhummer-fiskerne i Kattegat.
At fange færre torsk som bifangst, er årsagen til Fiskeriministerens påbud om tvungen kameraovervågning i jomfruhummerfiskeriet i Kattegat, understegede fiskeriministeren Rasmus Prehn (S) under debatten i fiskebutikken
Begrundelsen var ifølge ministeren, at torskebestanden i Kattegat, siden slutningen af halvfemserne er faldet med cirka 90 pct., og i 2020 smed de danske fiskere 44 tons torsk overbords, ifølge ministeren. »Det er en uholdbar situation, hvis vi skal have torsk i fremtiden,« sagde Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) videre, hvor han ønsker at redde torsken med kameraer på i alt ca. 100 trawlfartøjer i Kattegat. Fiskerne kalder det »mistillid« og »big brother«. Men fiskeriminister Rasmus Prehn (S) er stejl og siger, at det kun er fiskene – ikke fiskerne, der videooptages.
Fiskeriministeren’s »Waterloo«
Men det var ikke kun fiskernes følelse af at være kriminaliserede og mistænkeliggjorte af beslutningen om permanent videoovervågning i forbindelse med deres arbejde som fisker i Kattegat, nej det var især landingsforpligtelsen, der blev Rasmus Prehn’s (S) eget »Waterloo« denne søndag aften, hvor kravet om små fisk og yngel alle skal ilandbringes og derfor ikke må genudsættes, straks efter fangst. En praksis som nærmest er fuldstændig uforståelig for de fleste efter aftenens debat.
Det startede med Jacobs Clausens konstatering af, at EU-reglerne for fredede fisk er, at de straks efter fangsten genudsættes skånsomt, og i vides mulige omfang i live. På den baggrund spørger Jacob Fiskeriministeren, »er der grund til vi freder fisk, hvis vi ved at alle dør 100 procent efterfølgende«? – Til det svarede Rasmus Prehn (S) – »Der er forskel på fisketyper og fiskearter, derfor er der nogle fisk det godt kan lade sig gøre at smide ud med det samme, og så lever de videre, men desværre med torsk er det sådan, at svømmeblæren går i stykker, noget som forskerne har påpeget,« siger Rasmus Prehn (S) og siger videre, at han jo kun kan lytte til det forskerne fortæller ham, for han er jo ikke selv ekspert på dette område.
Jacob afbryder ministern, og henviser til hvad ministeren tidligere har sagt, at alle torsk dør ved en genudsætning. Det fastholder fiskeriministeren, dog med nogle ganske få procents forskel, men at de overvejende dør ved en genudsætning og mindre end 5 – 10 procent der overlever. Jacob holder fast i sin pointe og fortæller om en oplevelse han havde med den daværende fiskeriminister Mogens Jensen (S) og dennes eksperter, der i et lignende forum, efter et spørgsmål fra Jakob, var kommet ned til ham i salen og sagt undskyld for han ikke kunne svare på spørgsmålet fra talerstolen. Men efter nærmere eftertanke, skulle tallene være, at 30 procent af torskene ville overleve en genudsætning og 70 procent ville dø.
Jacob ligger i sin videre argumentation til, om det skyldes at forskerne i de forløbne år, er blevet dygtigere eller mere restriktive, eller kan Fiskeriministeren fortælle hvorfor denne pludselig opstående forskel fra næsten 100 procents dødelighed, som ministeren fremfører og til forskellen til hvad eksperter tidligere fremførte.
Fiskeriministeren understregede straks efter, at tallene han havde var fra DTU Aqua og de fortæller ham at langt, langt de fleste torsk død, hvis de genudsættes.
For som ministeren forsvarer sig med, »Om vi smider dem døde ud straks efter trawlet er hevet ombord, eller vi tager dem med i land, hvor de dør,« gør ifølge fiskeriministeren ingen forskel – det væsentlige for ministeren er, at færre torsk fanges. Han glider af på argumentet, at det må da være bedre, at nogle få overlever en genudsætning end slet ingen, da de ellers bliver taget med ind til land til den sikre død og destruktion.
Flere fiskere var mødt op, heriblandt fisker Frank Theodorsen fra Bagenkop, der var kommet for at give deres indspark i debatten. Indtrykket her var efterfølgende da også, at det var en tydeligt presset fiskeriminister, der ikke umiddelbart kunne svare fuldstændigt for sig, men istedet måtte hente forstærkning med henvisning til hvad hans egne eksterne rådgivere havde fyldt på ham af viden.
Se hele debatmødet herunder fra P. Clausens Fiskehandel i Aarhus