Efter mange år i Auditoriet ved Nordsøen Oceanarium, fik konkurrencen Årets Sild denne søndag et nyt hjem i den storslåede og elegante Atriumgård hos Nordsøen Forskerpark.
Otte toprestauranter kæmpede om sejren i Årets Sild
I år deltog hele otte anerkendte restauranter i den traditionsrige konkurrence, hvor et skarpt dommerpanel, med flere nye ansigter, havde det sidste ord i afgørelsen. Gæsterne ved de lange borde fik godt nok en smagsprøve fra hver restaurant, men det var dommerne, der alene stod for pointgivningen.
Alle otte bud på smørrebrød med gammeldags modnet og marineret sild imponerede med deres smag og præsentation, og konkurrencen var tæt som aldrig før. Dommernes pointafgivning afspejlede den høje standard, og feltet lå tæt i kampen om topplaceringerne.
Efter to års sejre i træk måtte Christoffer Ramberg og Ejvind Kjeldsen Jensen fra Lilleheden Café & Restaurant, som samlet har vundet hele 13 gange, i år tage til takke med en flot 3. plads. 2. pladsen gik til Hotel Amerika, men det var Restaurant Remouladen fra Vejle, ledet af køkkenchef Kristian Vorsø Jørgensen, der løb med sejren. De imponerede dommerne med en sildemad bestående af krydderfedt, peberrodscremefraiche, ramsløgsblomster og -kapers, æggeblommecreme og friterede løgringe.
Selvom gæsterne ikke kunne afgive stemmer, havde de stadig mulighed for at gætte på vinderen. Lokale Henrik Rokkjær Dalsager ramte plet og vandt en flaske af Årets Bjesk samt bogen Herring, udgivet med støtte fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation DPPO.
Undervejs blev gæsterne fornemt guidet af den garvede René Langdahl Jørgensen, som i mange år har været toastmaster ikke blot til Årets Sild, men også Local Cooing. Ligesom Jørgen Laursen fra Hirtshals Museum fortalte om Årets Bjesk.
»Vi vil rigtig gerne gøre opmærksom på sild som klimavenlig mad,« sagde Esben Sverdrup-Jensen fra DPPO under konkurrencen og blev suppleret af Jesper Uhrup Jensens kommentar om, at de danske frokostrestauranter bliver ved med at overraske; »nye åbner, de gamle fornyer sig og er med til at vise, hvad silden kan som hovedmotiv på smørrebrødet«.
Dennis Kindberg kunne efterfølgende opsummere konkurrencen således: »Vi har set et uhørt højt niveau i år, hvor ingen faldt igennem på specielt den svære udvanding og konsistenshåndtering, og samtidig har vi også set masser af nyskabelse med thai-inspiration og ostepufs eksempelvis, men Restaurant Remouladen ramte bare sweetspot med total harmoni«.
Afslutningsvis stor ros til personalet hos Nordsøen Oceanarium, som fik hjælp af en flok dygtige elever fra FGU i Hjørring. Dernæst også hatteløft for arrangørerne hos Hirtshals Fiskefestival, der fortsat udvikler konceptet Årets Sild.
Konkurrencen havde i år et dommerpanel med:
- Tidligere redaktør af Gastro, Jesper Uhrup
- Uddannelseschef ved EUC Nord, Dennis Kindberg
- Produktchef hos Tenax/Lykkeberg 1899, Dorte Hielscher Vad
- Direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen
- Marketingchef hos Anora/Aalborg Akvavit Tobias Musaeus
- Simon Juhl Olesen fra Restaurant Møntergade i København.
Deltagerne i smørrebrødskonkurrencen talte i år:
- Bjørnekælderen
- Restaurant Kronborg fra København
- Odenseanske Restaurant Værdsat/Kratholm
- Vejles Restaurant Remouladen
- Nordjyske Hjorts Badehotel
- Hotel Amerika
- Restaurant Lilleheden
- Sønderjyske Restaurant Fakkelgården.
Årets Sild bliver afviklet af Hirtshals Fiskefestival og Nordsøen Oceanarium i samarbejde og med velvillig sponsorstøtte fra:
- Tenax/Lykkeberg1899
- Jette og Knuds Maritime Fond
- Anora/Aalborg Akvavit
- Danmarks Pelagiske Producentorganisation.