Kommentaren fra »Sjømat Norge«, der organisatiorisk dækker hele værdikæden fra »fjord til bord« i Norge, har heller ikke ladet vente længe på sig. »En klog beslutning af regeringen«, lød den første udmelding fra den norske fiskeribranche.
Branchen glæder sig over beslutningen om at fritage både Fiskeriet og Landbruget i Norge for C02 afgiften. Et afgiftsforslag der indgik i de norske budgetforhandlinger her i Weekenden. Det endte med et budgetkompromis,som både regeringen, venstre og KrF har besluttet i enighed.
Den adm. direktør for Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, siger videre; »vi har bemærket at forslaget om indførselen af en Co2 afgift, har ligget på forhandlingsbordet. Hvilket har skabt stor bekymring i branchen. Udregninger af konsekvensen af denne afgift, har tidligere vist, at fiskeflåden med denne, vil blive tilført yderligere omkostninger på omkring 225 millioner kroner. Det havde også ramt fiskemels-, fiskeolie-, samt fiskefoderfproduktionen meget hårdt, udtaler Ystmarks sig.
Norsk regeringskrise afværget
Derfor er nyheden om at den norske regeringskrise er afværget, en god nyhed, da det samtidig betød farvel til et meget upopulært lovforslag om afgiftsforhøjelelser på brændstof til Fiskeri og Landbrug, er tilfredsheden udpræget.
Budgetbeslutningen indebærer i stedet en indfølelse af en mere ensartet Co2-afgift, hvor landbruget og fiskeriet i første omgang helt slipper. Der skal dog findes en løsning senest i 2018, omkring Co2-problematikken i disse brancher.
En Co2 afgift pålagt fødevareproduktionen, ville have påvirket denne meget negativt. Der er således mange faktorer der påvirker klimaet. En Co2 afgift på fiskeriet, ville paradoksalt nok have betydet, at det ville blive mere attraktivt af spise færre fisk og skaldyr. Trods det faktum, at det er langt mere klimavenligt med fisk og skaldyr end eksempelvis en animalsk produktion. Geir Ove Ystmark siger videre, at man også er glade for at fiskemel og -olie samt fiskefoder slipper for en afgiftsforhøjelse. En forhøjelse der ville have påvirket firmaernes konkurrenceevne med udenlandske konkurrenter, meget negativt. Ystmark understregede videre, at det er fuldt forståligt at politikerne ønsker at bruge de skattemæssige mekanismer, til at regulere samfundet i en mere energivenlig retning. Men at man med dette, skal huske på, at fisk og skaldyr også er en meget vigtig del af de klimavenlige løsninger.
Du kan læse hele artiklen her.