Makrel fanget i Nordøstatlanten kan nu bære det blå MSC mærke igen. Det oplyser Marine Stewardship Council i en pressemeddelelse onsdag den 11. maj.
Efter en lang kamp for bæredygtighed har en international koalition af makrelfiskere nu fået MSC-certificeret deres nordøstatlantiske fangster af makrel.
Mackerel Industry Northern Sustainability Alliance (MINSA) blev dannet i 2012 for at bevise den populære fisk kan forvaltes bæredygtigt. Vurderingen af R03;R03;fiskeriet har varet næsten to år, da forskere har diskuteret bestandens størrelse og kvoter for nordøstatlantisk makrel. I dag er fiskeriet så blevet MSC-certificeret.
Enestående samarbejde skal sikre langsigtet forvaltning af fiskeriet.
Ian Gatt, koordinator for MINSA (Mackerel Industry Northern Sustainability Alliance), siger følgende: »Denne certificering involverede en hidtil uset partnerskabstilgang og er en klar demonstrering af nordeuropæiske pelagiske fiskeres forpligtelse over for bæredygtig fiskeri og ansvarlig langsigtet forvaltning af fiskeriet.«
Enden på ”Makrelkrigen”
Mange af flåderne under dagens certificering har tidligere været MSC-certificeret. Alle syv MSC-certificeringer af nordøstatlantisk makrel blev dog suspenderet i 2012 pga. fangster, der lå over de videnskabelige anbefalinger. Det øgede fiskeri skyldes en signifikant stigning i mængden af makrel fanget af lande uden certificerede flåder og kollapset af internationale aftaler, der skulle sikre forvaltning af bestanden. I løbet af de sidste seks år har fiskere og ministre fra de involverede lande arbejdet på at gøre en ende på konflikten, bedre kendt som ’makrelkrigen’.
Minna Epps, MSC leder for Østersøregionen siger: »Denne certificering viser, hvad der kan opnås, når fiskere og deres regeringer arbejder sammen på tværs af internationale grænser om nye aftaler for at beskytte makrelbestanden. Der er stadig meget arbejde fremover, men vi håber, at de forskellige parter vil fortsætte med at arbejde sammen.«
MINSA består af mere end 700 fiskefartøjer – fra små kystnære håndlinebåde til store oceangående pelagiske trawlere. De kommer fra elleve lande: Skotland, England, Nordirland, Norge, Sverige, Holland, Tyskland, Frankrig, Irland, Litauen og Danmark.
Fra dansk side er de pelagiske fiskere repræsenteret af Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), der ligeledes glæder sig over den længeventede certificering af nordøstatlantisk makrel. DPPO’s direktør Esben Sverdrup-Jensen siger: »Bestanden af makrel er i god forfatning, og MSC-certificeringen vil bekræfte fiskeriets bæredygtighed overfor forbrugere, hvilket igen vil komme fiskere og fiskeriproducenter i Nordeuropa til gode.«