Et paradoks af de helt store udspiller sig netop nu i »discardområderne« i de danske farvande, hvor kystfiskere med mindre fartøjer og lette grejer, nu også tvinges til at tage undermålere og anden yngel med ind til den visse død.
Trods klare beviser på det modsatte, af havbiologer ved DTU Aqua, der i en rapport offentliggjort i FiskeriTidende 28. marts 2015, efter et fiskeri med fiskeskipper Jørgen Michelsen med den mindre trawler og garnbåd RI 286 Tana, netop ligger til grund, efter et fiskeri målrettet rødspætter med trawl, gav en overraskende høj overlevelsesrate på næsten 100 procent ved genudsætning af undermålere og yngel.
Veldokumenteret fiskeri
DTU Aqua har til dette forsøgsfiskeri udviklet flere forskellige metoder for at bestemme fiskens tilstand og evne til overlevelse. Fisken gennemgår flere test, med blandt andet afprøvning af fiskens reflekser, samt bedømmelse af dens ydre tilstand ved hjælp af et skadesindeks, samt fiskens indre tilstand ved test, blod- og vævsprøver. Ligeledes blev der taget stikprøver af rødspætterne på forskellige tidspunkter under sorteringen, hvor de blev opbevaret i specielle kar og hvor de løbende blev overvåget og registret for dødelighed i lidt over en uge efterfølgende.
Forsøget viste klart en høj overlevelsegrad for fiskene
Overlevelsen afhang i høj grad af hvor længe fisken havde opholdt sig oven vande. Dvs. rødspætter der havde optil en halv time på dækket, havde helt op til 100 procent overlevelse. rødspætter der havde opholdt sig op til næsten halvanden time på dækket, kunne dette til trods, stadig mønstre mellem 50 og 90 procents overlevelse, afhængigt af forholdene.
Som forklaring på den høje overlevelsesgrad hos rødspætterne, har FiskerForum, talt med biolog Niels Madsen fra DTU Aqua, som selv er meget overrasket over resultatet. Han påpeger dog, at forsøgsfiskeriet med TANA foregik om vinteren, hvilket kan have spillet en afgørende rolle mht. den store overlevelsesgrad. I et forsøg med jomfruhummer, foretaget samme år, men om sommeren, var dødeligheden større, ved genudsætningen.
Men de positive overlevelsestal for rødspætter fra Vinterforsøget står stadig fast og viser at der bør foretages yderligere forsøg, så mindre både med lette grejer helt kan slippe for discardreglerne.
*Vejledning til landingspligt for demersalt fiskeri i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, gælder for 1. januar 2016. Når du fisker med trawl eller snurrevod med en maskestørrelse på over 100 mm, er der landingspligt på kuller, rødspætte og dybvandsreje*.
*Når du fører din logbog for fangstrejsen, skal alle arter omfattet af landingspligten registreres. Kravet gælder også for fangster under mindstemålet. Logbogen skal føres efter hver fangstoperation, dvs. træk for træk*.
*Har du mere end 50 kg om bord af en art, skal det angives i logbogen. Ved beregningen af 50 kg skal medregnes både fisk over og under mindstemålet. Fangster over mindstemålet føres i logbogen som normalt. Fangster under mindstemålet føres i logbogen på en ny fangstlinje, og der markeres i feltet for »Fangst under mindstemålet*«.
Sådan skal du om bord opbevare fangster under mindstemålet
I konsumfiskeriet skal fangster under mindstemålet opbevares adskilt fra anden fangst om bord. Du må gerne blande arterne i kasser eller bokse, men det er vigtigt, at du sikrer, at fangsterne ikke kan forurene og dermed sænke kvaliteten af den del af din fangst, der skal afsættes til konsum. Fangster under mindstemålet behøver ikke renses eller nedkøles.
Afsætning af fangst
Fangster af arter omfattet af landingspligten, som er under mindstemålet, må ikke afsættes til konsumformål. Fangsterne skal derfor afsættes til andre formål end konsum.
NaturErhvervstyrelsen stiller ikke særlige krav til afsætning af fangster. Du skal derfor selv finde en modtager/opkøber, der ønsker at modtage/købe dine fangster af fisk under mindstemålet.
Baggrund for reformen
EU’s fiskeripolitik, som har eksisteret siden 1983, skal sikre, at fiskebestandene udnyttes på et maksimalt bæredygtigt niveau og bidrage til sunde økosystemer i havene. Endvidere skal fiskeripolitikken bidrage til at sikre forbrugerne fiskeprodukter af god kvalitet, skabe grundlag for en økonomisk levedygtig industri og medvirke til opretholdelse af beskæftigelse i kystsamfundene.
Ingen hold i virkeligheden for de mindre både
- Med udgangspunkt i EU´s fiskeripolitik, syntes fisker Jørgen Michaelsen på TANA ikke discard reglerne hænger ordentlig sammen.
*Fiskebestanden skal fiskes bæredygtigt. Hvordan kan man det når man skal ilandbringe småfisk, der ellers ved genudsætning kunne overleve. Hvor er logikken og hvor er havbiologernes mening blevet af. De plejer ellers nok at holde sig til, når store mængder af småfisk er i fare. I denne fiskepolitiske sag er de forbavsende tavse.
- Samtidig slås de mindre kuttere med både pladsproblemer til småfisken der skal bringes i land og de slås med en tung samt administrativ langsom registrering af undermålere og yngel, som skal tages med ind. Det hele virker som en unødig belastning af et i forvejen tungt og ufleksibelt bueaukratisk system, der uværeligt rammer de mindre fiskefartøjer, som ellers alle, ligefra biologer til politikere samt forbrugere lovpriser, da de efter deres mening praktiserer det fiskeri som alle gerne vil støtte.
FiskerForum.com