Forskere fra Norges Arktiske Universitet i Tromsø, var i starten af 1990´erne, med til at udvikle en separeringsrist til rejetrawl, som reducerede bifangst af andre fiske- og skaldyrsarter. Nu er der bevilget 20 mio. kroner til at forske i yderligere forbedringer af rejetrawlet.
Risten i rejetrawlet har gået sin sejrgang over hele verden, med helt op til 95 procent separering under fangstforløbet. Men det er stadigvæk et problem med den mængde af yngel der fortsat kommer ind i rejetrawlet. Det kan ifølge forsker ved Norges Fiskerihøjskole Roger B. Larsen, havde stor negativ indvirkning på de enkelte fiskebestande,
Problemet er så stort, at man indimellem helt må stoppe rejefiskeriet nord for 62. breddegrad, fordi der er for meget yngel af fisk og rejer i rejetrawlet. Det er både rødfisk, torsk, kuller og helleflynder, der for disse arters vedkommende betegnes som værende sårbare eller direkte truede fiskearter.
Sammen med kollegaer, arbejder Roger B. Larsen tæt med rejefiskerne på søen, hvor han prøver at finde nye metoder, som kan mindske yngel i trawlet. Indtil videre har man blandt andet testet effekterne ved LED-Lys og forskellige udformninger af ristene samt forskellige maskestørrelser. Det sidste har været at løfte trawlet delvist op over bunden, i forsøget på yderligere af mindske bifangsten.
Men som forskeren fra Universitet i Tromsø fortæller, så er fiskerne altid et mulehår foran forskerne. Fiskerne arbejder jo 12 timer på fiskeriet, næsten hver eneste dag.
Han fortæller videre, at de lægger forskningsdata bag de forskellige metoder ud på nettet til fri afbenyttelse.
Selektiv teknik
Det er også et kæmpe problem at altfor små rejer, de såkaldte undermålsrejer, blir fanget i trawlposen. Derfor prøver Larsen og kolleger at gøre rejefisket endnu mere selektivt. De har allerede dokumentert at undermålsrejer, der sorteres fra har gode muligheter for at overleve. Satsing på gode selektive teknikker i rejefiskeriet er en prioriteret satsing, som er skitseret i en handlingsplan for både Fiskeri- og Havbrugsnæringens Forskningsfond (FHF) og Fiskeridirektoratet.
Stigende internasjonal efterspørgsel
Larsen fortæller videre, at på grund af den stigende efterspørgsel af rejer internationalt, er der skabt en kæmpestor interesse fra branchens side, om at optimirer rejefiskeriet og målet er da også på sigt, at få så mange med i fiskeriet, og gøre det mere resourcestærkt og miljøvenligt.
Du kan møde Roger B. Larsen på fiskerimessen Nor-Fishing i Trondheim tirsdag den 21. august til og med den 24. august 2018, der fortæller han mere om sin osn forteller mer om sin forskning på Forskningstorget.
Kilde: Uit.no FiskerForum.dk