I år deltager fem fiskerinationer i det store internationale makrel og økosystem-togt, hvor Danmark deltager for første gang med de tidligere deltagerlande som Norge, Island, Færøerne og Grønland. Danmark skal dække Nordsøen.
Togtet har som hovedmål, at registrer og kortlægge, med 30 minutters trawlhal i overfladen, på bestemte positioner, hvor og hvor mange makrel der er. Ligeledes mængdemåler man sild og kulmule med ekkolod og man registrere jævnligt plankton-mængderne der findes på de pågældende lokationer samt havtemperatur med mere. Observationer af havpattedyr og lignende registreres også.
Centralt i Norskehavet
Bestanden af makrel og fordelingen af den, ser ud til at være nogenlunde som sidste år, dog med den forskel, at der centralt i Norskehavet er fundet flere fisk end længere sydpå. Ligeledes syntes makrellen at befinde sig et stykke ude i åbent hav og ikke så kystnært som tidligere. Endvidere bekræftes sidste års iagttagelse, at der er flere ungmakreller langs Norskekysten. Tidligere har det været småt med et-årige makreller, det har nu ændret sig. Traditionelt har de mindre makreller været lokaliseret mere i Nordsøen og rundt de britiske øer. Men nu er der sket en øgning af et-årige langs Norskekysten. En aldersgruppe man overvejende finder ca. 50 til 100 nautiske mil fra Norskekysten og som længere ude erstattes af to-årige makreller og endnu ældre længere ud.
Forventningerne til årets makrel-togt er, at finde de ældste makreller længst mod nord. De norske togt-fartøjer har i nogle tilfælde, slæbt syv årige og ældre makreller med om bord, hvilket tyder på, at der nu er flere større makrel i bestanden end tidligere. I nord har gennemsnitsstørrelsen været omkring 450 gram med enkelte undtagelser hvor gennemsnitsstørrelsen har været oppe at runde 500 gram. Det kan dog ændre sig til de lidt større, når togtet nu bevæger sig længere mod nord.
Nordsjøsild og kulmule
Det internationale togt har også været indenom flere sildebestande, hvor de største trawlhal af Nordsøsild blev taget nord for Shetlands øerne. Silden her var seks år gammel og vejede ca. 250 gram i snit ellers var fangsterne mere præget af sommergydende sild, der har stået lidt mere spredt. Togtet har bevæget sig øst for NVG sildene på turen.
Den grådige rovfisk Kulmulen er under togtet set spredt ud over hele Norskehavet. Her er det overvejende 4 årige der er hentet op, noget der svarer helt godt til sidste års observationer, hvor flere af kulmulerne var 3 årige. Desværre er der kun fundet få et og to årige kulmuler, hvilket kun bekræfter at bestanden har haft en svag rekrutering i årene 2016 og 2017.
Sildehaj og laks
Overraskende er der for øvrigt fanget flere sildehajer og laks i trawlene. Sildehajen er fredet, så den er hurtigt og skånsomt blevet genudsat. Laksen derimod er en glædelig bifangst for de ombordværende der arbejder med projektet »SeaSalar«, som senere skal se på hvad der egentligt sker med laksen i havet. De fleste fangede lakse-individer er postsmolt, men der er også nogen større fisk iblandt
Kilde: HI.no FiskerForum.dk