Det er bestyrelsesmedlem og kasserer Hans Jacob Jensen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, der på vegne af foreningen har sendt høringssvar til NaturErhvervsstyrelsen vedr. særlige fiskeriregler for gedde i visse brakvandsområder ved Sjælland og Møn, og svaret er et rungende nej og en uddybning af flere spørgsmål.
Forhistorien er fødevareminister Dan Jørgensens vision for lyst- og fritidsfiskeri, som blev lanceret i november sidste år og som udmøntede sig i et forslag den 3. februar 2015, hvor NaturErhvervsstyrelsen sendte Bekendtgørelsen i høring.
(Se teksten til lovtidende A her) Heri ønskede man at beskytte brakvandsgedderne, med forskellige tiltag mod overfiskeri.
Det drejer sig om områderne:
- Præstø Fjord, afgrænset af en ret linje fra Fedhage til den nordligste høfde ved Roneklint.
- Stege Nor, afgrænset af en ret linje fra Pynten nord for Stege by til hjørnet ud for de tidligere rensebasiner vest for sukkerfabrikken.
- Jungshoved Nor, afgrænset af en ret linje fra Jungshoved Pynt til Kindvig Hoved.
- Fane Fjord, afgrænset af en ret linje fra Hårbølle Havn til Bogødæmningen.
Disse steder får fiskeriet efter gedder nye regler i en femårig forsøgsperiode, så alle gedder, der fanges, skal straks udsættes i frit vand, og så vidt muligt i levende tilstand.
Garnforbud i områderne fra 1. februar til 31. maj
Samtidig foreslås der et ned-forbud i de samme områder i perioden 1. februar – 31. maj. Tidligere undersøgelser i Stege Nor peger på, at gedder foretager vandringer i forbindelse med gydning i marts, april og maj måned. Når forbuddet foreslås at gælde allerede fra 1. februar, skyldes det også hensynet til havørreder.
Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri er absolut ikke enige i disse tiltag og kan slet ikke støtte forslaget, da foreningen ikke finder de biologiske forhold tilstrækkeligt belyst.
Et andet væsentligt faktum man burde forholde sig til ifølge foreningen er dette, at geddebestanden svinger i forbindelse med naturlige forhold som salinitet og vandtemperatur, ligesom udsætning af opdrættede gedder heller ikke har vist positive resultater.
I følge DTU Aqua rapporten er den foreslåede regulering ikke kun biologisk begrundet, og har ovenikøbet kun en mulig indflydelse på bestanden, ved en reduceret fiskedødelighed. (læs rapporten fra DTU Agua her).
Derudover foreligger der ikke tilgængelig videnskabelig viden for alle områder, hvorfor FSK da også gerne ser dette bedre belyst og især en konsekvensberegning for erhvervsfiskeriet, hvis dette foregår i området.
Vi har 100 meter fredningsbælte langs de danske kyster
Fiskeri i de såkaldte flaskehalse, angives at være et problem ved overfiskeri. FSK undre sig og henviser til at der er 100 meters fredningsbælte overalt langs de danske kyster, og derfor intet overfiskeri kystnært. Foreningen påpeger endvidere, at fangsterne der er beskrevet i rapporten, ikke er fanget i ned-garn, men i bundgarn i stedet.
På det foreliggende grundlag kan forslaget ikke støttes af Forening for Skånsomt Kystfiskeri, ligesom der også sættes spørgsmålstegn ved, det som DTU Aqua i rapporten ønsker at sætte i stedet for de manglende erhvervsmæssige statistikker over landingerne for de nævnte områder. Der henvises præcist i DTUs rapport til, at man de næste fem år, ikke som vanligt kan evaluerer på geddebestanden, hvorfor DTU Aqua forventer at der i stedet indføres elektroniske fangstjournaler for lystfiskerne. Et tiltag som FSK stiller sig tvivlende overfor kan praktiseres, da dette i givet fald vil være første gang man forlanger dette af lyst- og sportsfiskerne.