En ny pjece giver et bud på, hvilke faktorer der er væsentlige i forsøget på at øge værditilvæksten for tobis og brisling via konsumanvendelse.
Som et delresultat af et større FIUF projektet foreligger nu en 20 siders pjece, med inspiration til det videre arbejde for at øge konsumanvendelsen, for de to små fiskearter tobis og brisling.
Pjecens oplysninger spænder vidt. Fra gode råd om fangsttidspunkter, over anbefaling af indfrysningsform og emballage, til en konkret anvisning på rensning og filetering samt eksempler på madopskrifter.
Bagerst i pjecen er oplistet 10 gode råd. Herunder nævnes også faktorer, som må formodes at begrænse den daglige fiskeriindsats og samlet afkorte sæsonen.
Der peges nemlig på det faktum, at fisken på fangsttidspunktet bør være mavetom og indfryses hurtigt. For tobis vedkommende betyder det, at fiskeriet skal ske tidligt på dagen og på bestemte tider af året. I forbindelse med fiskeri efter brisling anbefales det, at fisken ikke fanges på gydepladser, eller på tidspunkter, hvor brisling i øvrigt har stort mave-indhold.
I almindelighed må fisken ikke stresses unødigt. Konsumfisk bør kun fanges i korte slæb og den bedste kvalitet på frossen fisk opnås ikke ved indfrysning i industriblokke, men i stedet peges på muligheden for at benytte små portionspakker. Holdbarheds tid anbefales begrænset til 3 måneder.
Pjecen er en del af det FIUF støttede projekt ”Værdiforøgelse af konsumegnede fisk ved frysning”. Projektet udføres af Danmarks Fiskeriundersøgelser, Højmarkslaboratoriet A/S, Krog Consult samt en række samarbejdspartnere indenfor fiskeriet og fiskeindustrien.
Pjecen, incl de 10 gode råd, kan downloades via Danmarks Fiskeriundersøgelsers eller her