Alle råber op om, at det danske fiskeri både skal være naturskånsomt og bæredygtigt. Støtten til dette fiskeri er stor og lovprises både af forbrugere, foreninger og politikere. Men når det kommer til stykket og der skal handles, så springer alle fra èn efter èn.
Historisk set er der sket meget for kystfiskerne i Danmark, men de seneste par år, hvor omkostningerne er steget og reglerne er blevet skærpet, samtidig med et kæmpedyk i priserne på fiskene, har dette fået flere kystfiskere, som FiskerForum har talt med, til at sige nu kan det være nok.
Kystfiskere der siger fra, er måske det sidste desperate håb om, at få kystfiskernes forhold på dagsordnen igen og sætte fokus på betingelserne for udførelsen af erhvervet. Hvis man da ikke, som flere fiskere giver udtryk for, har set den sidste kystfisker i nogle af de mange hundrede havne i Danmark, der i fremtiden vil ligge døde og uvirksomme hen, hvis proffetien går i opfyldelse.
En Øresundsfisker tager initiativ
En af initiativtagerne til Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Max Christensen fra Vedbæk Havn, er da heller ikke i tvivl om, da FiskerForum remser blot nogle af begivenhederne op omkring kystfiskernes situation de seneste par år, at dette meget vel kan være det sidste udkald for den kystnære fisker. Så hvis Danmark i fremtiden skal have fiskere der dagligt henter friske forsyninger ind til de små lokale havne rundt om i Danmark, kræver det engagement og deltagelse af de sidste kystfiskere der findes i Danmark.
Problemerne for kystfiskerne er mangfoldige..
For 2014 og tre år frem har man Kystfiskerordningen, hvor bestemte fiskerier og bådstørrelser kan ansøge om at komme i betragtning til kvoterne. Naturerhvervsstyrelsen fordeler kvoterne efterfølgende, blandt de godkendte fiskere af ordningen.
- Kystfiskerudvalget nedlægges
- Udvalget for det kystnære fiskeri opstår under Danmarks Fiskeriforening PO, med en skarp agenda om at tale kystfiskeriet for alle fiskere, som Svend-Erik Andersen forleden udtalte til FiskeriTidende, er vi alle på den ene eller anden måde, kystfiskere. Men man rammer måske for bredt her.
- Finansieringen er sparket til hjørne i Erhvervsministeriet, under påskud af, at vækstfonds-ordningen som findes, udmærket kan imødese fiskernes ønsker. At det kun er et fåtal der bruger ordningen tillægges i højere grad det faktum at behovet ikke er så stort. Trods dette får mange fiskere et nej fra bankerne, længe inden forslaget kommer på bordet om alternativ finansiering eller økonomisk hjælp gennem vækstfonden. (Fiskeribanken blev nedlagt for næsten 10 år siden)
- Fiskernes ufrivillige sommerstop for fiskeri i de indre danske farvande, står ikke til at blive lavet om – ingen kan svare på hvad dette for fiskerne, ufrivillige og økonomisk samt ubelejlige fiskestop skal gøre godt for.
- Skarven yngler med uformindsket styrke og æder sig store og tykke i de tusindvis af yngel der er netop er udsat. Yngel der er sat ud for at genoprette nogle af fiskearterne i de indre danske farvande.
- Sælerne ender snart med at få turist-støtte i stedet for at blive reduceret i antal som lovet, de er jo så søde. Så skidt med at lokale fiskere må gå fra hus og hjem pga. sælernes rovdrift på fangst og redskaber.
- Der udvikles redskaber og tejner, som desværre mindsker udbyttet og tidsmæssigt belaster den lille fisker udover det økonomisk bæredygtige.
- Økonomisk kompensation, for sælerne og skarvens ukontrolleret fiskeri i konkurrence med fiskerne – er også skudt til hjørne, med en bemærkning om at det bruger vi ikke i Danmark – men flere millioner i kuldsejlet svenske tejneprojekter, kan det godt blive til.
- Specielt kystfisker-fanget-fisk mærkningen, er blevet skudt i sænk i en netop udkommet Cowi rapport, så håbet for mange kystfiskere, om at se en forbedret økonomi med højere priser på fisken er således også sendt over mål.
Måske er der lys for enden af tunnelen
Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri opstår, hvor en række lokale fiskere nu tager sagen i egen hånd og efter den stiftende generalforsamling fredag den 2november 2014 på Øresundsakvariet Helsingør NordHavn, vil stille op og argumenterer for kystfiskernes sag, i væsentlig grad differentieret fra Danmarks Fiskeriforening Pos ensartede behandling af alle fiskere.
Mindre kuttere og joller i den danske kystfiskerflåde tæller flere hundrede, og de støttes bredt i den danske befolkning og nyder også stor respekt blandt foreninger og organisationer. Men når dette fiskeri, som nu ligger underdrejet økonomisk, forstummer de mange stemmer der skulle have hjulpet og fiskernes egen fiskeriforening, mener sig ikke i stand til at hjælpe, udfra at alle skal behandles lige i fiskeriforeningen. Hvis denne ”dødsspiral”, som Max Christensen kalder kystfiskeriet udvikling, skal stoppes, kræves det at nogle kystfiskere sluger nogle kameler og tilslutter sig den nye forening, trods forskellige meninger om hvem der støtter hvad og hvorfor. Vi skal, ifølge Max Christensen, stå sammen om vores forskellige fiskerier, hvilket kræver en forening der i højere grad finder individuelt tilpassende løsninger for kystfiskerne, end det vi har set til dato.
Så opfordringen fra Fisker Max Christensen med K148 Jamik Vedbæk Havn, lyder; mød op til stiftende generalforsamling fredag den 21. november kl. 13.00 på Øresundsakvariet Helsingør NordHavn og vær med til at stifte Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og sammen sætte det tryk på politikerne, så det kystnære fiskeri i Danmark forsat kan bestå. Alternativet er der vist ikke mange der bryder sig om at tænke færdigt, slutter Max Christensen.
Se artiklen i FiskerForum.com omkring den nye forening
FiskerForum.com