Den norske skipper og ejer Andre Reinholdtsen, siger til Kystmagasinet, at ingen om bord, har de nødvendige kulinariske evner til at stå for madlavningen i kabyssen, så nu står menuen på velsmagende langtidholdbare og frysetørret feltrationer.
De tørre brødskiver er meldt fra af mandskabet om bord på Kloegga fra Myre i Norge og de har byttet dem ud med en næringsrig og alsidig kost, der kun kræver en skvat kogende vand – så er det klart.
Sund og nærende kost
Man skulle tro at det hårde fysiske arbejde, krævede lidt mere end lidt kogende vand og noget pulver. Men Andre Reinholdtsen, har nu i de sidste 3 år handlet ind ved Real Turmat i Tromsø, som har specialiseret sig i nemt håndterbare fødevare, der har lav vægt med en praktisk emballage (som man kan tilberede maden i direkte) samt en lang holdbarhed, hvor Real Turmat har formået at bevare madens naturlige mineral og vitamin indhold samt den gode smag.
Med en besætning på 5 mand, der alle arbejder hårdt og på skift, er det nødvendigt at få noget nærende og varmt til at fylde batterierne op med igen. Og gerne uden det tager alt for meget tid, for det er ved fisken pengene tjenes og ikke i kabyssen.
Tidsbesparende
Besætningen melder alle tilbage, at man er glade for at slippe for alle besværlighederne, der er i forbindelse med madlavningen. Specielt når man skulle i kabyssen og messen. Man skulle først skifte tøj og vaskes, derefter skulle der laves mad og dække bord, før man endeligt kunne sætte sig ned og spise. Men det var sjældent man kunne nyde maden i fred og ro, for man var jo altid lidt bagud tidsmæssigt. Efterfølgende skulle der ryddes af og vaskes op, noget der alt sammen tog en evighed. I dag foregår indtagelsen af det sunde mellemmåltid, stadigt iført kedeldragt og støvler og man får hurtigt et tiltrængt energitilskud og et boost af kroppen, så man kan fortsætte arbejdet ufortrødent, med ny energi. Der er kommet en helt anden ro over arbejdet om bord.
Den 29 meter lange og 6 meter bredde Kloegga, tager hver dag ud på fiskeri og er som regel tilbage efter små 10 – 12 timer, så måltiderne ombord, er derfor kun et supplement til en anden og måske mere normal kost. Men det er praktisk og nemt, at fylde posen med kogende vand og 5 minutter efter har man et velsmagende og energiskabende måltid, hvor opvasken, i form af en pose, kan smides i skraldespanden og hvor provianteringen ligeledes kan overstås i et ruf.
Der er en dansk pandang til det norske firma Real Turmat i Tromsø, som hedder GrejFreak, hvor et måltid også fås for rimelige penge.