Fødevareminister Dan Jørgensen har nedsat en tænketank, der skal gøre madkulturen i Danmark bedre. Med et udvalg på 20 forskellige personer, med vidt forskellige baggrunde, ønsker Dan Jørgensen at højne madkulturen i Danmark.
Danmark har et velfungerende landbrug og fiskerierhverv, og dermed et unikt fadebur af gode og sunde råvarer lige uden for døren. Det skal, ifølge ministeren, nu helt ind på familien Danmarks spisebord, hvilket det ny-nedsatte måltids-tænketank skal barsle med ideer om.
”Vi har så rig en madkultur i Danmark, men samtidig er spaghetti med kødsovs den ret, der oftest står på de danske middagsborde, og for mange har et meget lille repertoire at spille på, når de går i køkkenet. Det kan godt blive bedre, og derfor har jeg nedsat den her tænketank, der skal komme med ny inspiration til de madglade danskere,” siger fødevareminister Dan Jørgensen.
Måltidstænketanken får blandt andet til opgave at foreslå en række måltidsråd, som kan supplere de eksisterende kostråd og imødekomme følgende målsætninger:
- Vi er flere der spiser sammen, og vi spiser flere måltider sammen.
- Vi er flere der kan lave mad.
- Vi er blevet mere modige og mere villige til at prøve noget nyt.
- Vi laver oftere vores egen mad.
- ”Kvalitet” spiller en større rolle, når vi vælger mad og måltider.
”Selvom danske familier er gode til at spise sammen, så er der stadig mange ældre og enlige der spiser alene. Et godt måltid mad er en social begivenhed, og vi ved, at man ofte spiser sundere, når man er flere om bordet. Derfor håber jeg også, at flere i fremtiden vil nyde gode måltider i fællesskab på tværs af generationer og gøre turen i køkkenet til en fælles oplevelse,” siger Dan Jørgensen.
Tænketanken består af 20 medlemmer, deriblandt kokke, eksperter og repræsentanter fra interesseorganisationer og konstituerer sig selv med direktør for Landbrug og Fødevarer Søren Gade, som får følgende udvalgsmedlemmer med:
Formand
Søren Gade, administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer
Medlemmer
Adam Price, manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder og restauratør
Anne-Birgitte Agger, direktør for Københavns Madhus
Arne Astrup, professor i ernæring, Københavns Universitet
Bjarne Hastrup, formand for Ældresagen
Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff, forfatter og kommunikatør
Christian Bitz, foredragsholder, forskningschef og TV-vært
Claus Egeris Nielsen, sekretariatschef for Måltidspartnerskabet
Claus Meyer, kogebogsforfatter, iværksætter og foredragsholder
Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet
Helle Brønnum Carlsen, lektor Zahles Seminarium og madanmelder
Jacob Grønlykke, bestyrelsesformand for Løgismose A/S
Jesper Uggerhøj, administrerende direktør for Irma
Jørgen Dirksen, administrerende direktør for Rynkeby Foods A/S
Lotte Holm, professor i madsociologi, Københavns Universitet
Ole G. Mouritzen, professor i fysik, Syddansk Universitet – Leder af Smag for livet
Ole Wehlast, formand for fødevareforbundet - NNF
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening
Søren Ejlersen, kok og medstifter af Aarstiderne og Haver til Maver
Torben Hansen, professor i forbrugeradfærd, Copenhagen Business School
Selv om udvalget, ved første øjekast, mangler personer med direkte tilknytning til fiskerierhvervet, så står Fødevarestyrelsens anbefaling om mindst at spise 350 gram fisk om ugen, fast.