Mange danske fiskere er plaget af sæler både i form af ødelagte fiskeredskaber og tabt fangst. Et nyt projekt mellem DTU Aqua, Aarhus Universitet og Nexø Vodbinderi skal sætte skub i udviklingen af fi-skeredskaber, som de sultne sæler ikke kan komme i.
Alt for mange fiskere kender det at hive en fangst i land, som er blevet ødelagt af sultne sæler. Det skal et nyt projekt, som netop har fået tilsagn om støtte på godt 5,2 millioner kroner fra NaturErhvervstyrelsens Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) lave om på.
”Der er tale om et rigtigt spændende projekt, som potentielt kan løse et stort problem for især kystfiskeriet i Danmark,” siger udviklingsdirektør i NaturErhvervstyrelsen Karsten Biering Nielsen. En arbejdsgruppe for kystfiskeri under NaturErhvervstyrelsen har også tidligere peget på behovet for en indsats for kystfiskeriet i Danmark.
Der er ikke nogen præcise tal for hvor mange tons fanget fisk, som danske fiskere må se bort fra pga. sælskader, men antallet af sæler i dansk farvand er kraftigt stigende.
Sælsikre fiskeredskaber minder mere om bure end om net, og en del af udviklingen går ud på at undersøge, hvor effektive disse redskaber er til at fange især torsk og laks.
Større bæredygtighed
Udover at sikre fiskene mod sæler er forventningen også, at de nye redskaber vil have en mere skånsom virkning på havmiljøet bl.a. gennem mindre bifangst af havpattedyr og fugle.
Formålet med GUDP er bl.a., at løse nogle af de klima, miljø- og dyrevelfærdsmæssige udfordringer, som samfundet står overfor samtidig med, at der bliver skabt vækst i fødevaresektoren.
”Projektet passer som hånd i handske med Fødevareministeriets mål om en fortsat udvikling af fiskeriet i Danmark, så det bliver endnu mere bæredygtigt – både i forhold til miljø og i forhold til fiskernes økonomi,” siger GUDP-sekretariatschef, Anders M. Klöcker.
Det er ikke kun projektet om sæler, som har fået tilsagn om støtte. I alt er der givet tilsagn om GUDP-støtte for 91 millioner kroner.