I en artikel i Jyllands-posten i dag, efterlyser Jens Borup, bestyrelsesformand for FF Skagen, at Fødevareminister Dan Jørgensen træder i karakter, som det var tilfældet med landbrugets randzoner, der efter det havde vist sig ikke at have reel dokumenteret betydning, blev halveret.
Tilsvarende logik bør efter formandens mening også gælde indenfor fiskeriet efter Danmarks vigtigste industrifisk, tobis. Her har embedsmænd og biologer, på et tilsvarende udokumenteret grundlag, rådgivet vores Fødevareminister, til at fastsætte en kvote for Danmarks proteinfisk nr. 1, tobisen, på et alt for lavt niveau. En rådgivning, der udfra et forsigtighedsprincip, har betydet en voldsom reduktion i fangstkvoterne de senere år.
Biologerne virker overforsigtige
Tidligere fangede man i størrelsesorden 800.000 tons årligt, uden problemer, men siden biologerne begyndte at rådgive for år tilbage, er kvoterne pludseligt reduceret til kun 250.000 – 300.000 tons årligt. Hvilket har fået store økonomiske konsekvenser for både industrifiskerne og industrien på land. Det handler, ifølge formanden og fiskeskipperen fra Skagen, om arbejdspladser i de danske kystbyer, samt eksportkroner og ikke mindst en produktion af sunde proteiner med det livsvigtige Omega 3 fedtsyrer, blandt andet som foder til den akvakultur med opdrætsfisk, som regeringen ønsker fordoblet til gavn for forbrugerne.
FF Skagens formand påpeger at industrifiskeriet, både er dokumenteret bæredygtigt og følger de højeste standarder på området, med hele ni internationale certifikater, som understøtter fiskeriet og behandlingen ved de danske fiskemels- og fiskeoliefabrikker, der i øvrigt er blandt verdens største enkeltvirksomheder indenfor deres felt.
Industrifiskeriet er både veldokumenteret og bæredygtigt
Derfor er det også beskæmmende og en urimelig styring samt blokering, af et helt erhverv, som embedsmænd og biologer praktiserer, med en alt for ringe viden om industrifisken tobis. En fremgangsmåde, som Jens Borup ikke mener at have set andre steder i dansk erhvervsliv.
Læs det interessante indlæg i Jyllands-posten her.