I forlængelse af regeringens Vækstplan for Det Blå Danmark har Søfartsstyrelsen med støtte fra Den Maritime Fond fået udarbejdet en rapport om vækstpotentialet inden for shipmanagement.
Rapporten peger blandt andet på, at øget markedsføring af Det Blå Danmark kan tiltrække shipmanagere.
Tiltrækning af udenlandske shipmanagere
Skibsejere og rederier benytter i stigende omfang virksomheder, som på vegne af ejeren varetager driften af dennes skibe, såkaldte shipmanagere. I dag er det op mod halvdelen af verdens handelsskibe, der drives helt eller delvis af shipmanagere, og tendensen er voksende. Shipmanagementindustrien er især udbredt i Singapore, Hong Kong og Cypern, mens shipmanagement kun i begrænset omfang er til stede i Danmark.
Søfartsstyrelsen har derfor med støtte fra Den Maritime Fond bedt Per Nykjær Jensen, Seamall, belyse, hvilke forhold under eksisterende rammevilkår og lovgivning, der vil være af betydning for at kunne tiltrække udenlandske shipmanagementvirksomheder til Danmark. Rapporten peger blandt andet på, at den største udfordring er, at kendskabet til danske rammebetingelser og forretningsmuligheder blandt shipmanagere er begrænset.
Baggrund om rapporten
Rapporten er baseret på interviews med blandt andre udenlandske shipmanagere og specialister med indsigt i maritime forhold, og den viser, at Danmark har de grundlæggende forudsætninger for at kunne tiltrække shipmanagement.
Der er et stærkt rederierhverv, som kan efterspørge shipmanagementydelser, og der er adgang til kvalificeret arbejdskraft og en stærk maritim klynge. Derudover har Danmark gode generelle erhvervsvilkår, ligesom Danmark generelt betragtes som et velfungerende land med en effektiv administration. Rapporten peger dog også på forhold, hvor der er plads til forbedringer af de danske rammebetingelser.
Læs hele rapporten her nedenfor