Traditionen tro bød Hirtshals Fiskefestival igen på tre spændende dage med fisk og fiskeri samt læring og oplevelser i starten af august.
Festivalen blev afviklet på Nordsøen Forskerpark, i byen og på havnen og havde et besøgstal på 10.000 – 15.000 gæster fra Danmark og en række andre europæiske lande. Det store antal besøgende betød, at flere af aktiviteterne på festivalen enten måtte forlænge åbningstiden og enkelte måtte endda melde alt udsolgt.
Borgmester Arne Boelt, Hjørring Kommune, lagde i sin åbningstale af fiskefestivalen vægt på værdien i samarbejde: ”Vi er en del af et netværk i Skandinavien og vi er meget stærke inden for fiskeriet i Hirtshals og i Nordjylland. Samarbejdet gælder både i Nordjylland og Skandinavien, fordi verden hele tiden bliver mindre, og den globale konkurrence stadig stærkere. Hirtshals Fiskefestival er et meget flot eksempel på, hvordan en stor indsats fra mange frivillig medhjælpere kan være med til at bevise, at vi kan sætte vores landsdel og Hirtshals på landkortet som fiskeleverandør og som turistdestination.”
En af kernerne i Hirtshals Fiskefestival er de traditionsrige smagsprøver, hvor boder med 15.000 smagsprøver og masser af gæster fylder gågaden og en del af fiskerihavnen. Der var også mulighed for at smage Årets sild, der blev introduceret i forbindelse med festivalen.
En af festivalens store magneter var fredagens fisketorv, der bød på fisk til gode priser og muligheden for at lære om fisk og prøve kræfter med filetering. Omkring 4.500 – 5.000 gæster besøgte fisketorvet, hvor smagsprøver med stegte sild og kuller var med til at trække folk til. Kok Ronny Isvik stod for fiskekokkeskolen, hvor mere end 20 deltagere på underholdende vis fik indsigt i, hvordan man skaber en nem menu ud fra den friske råvare fra fiskeauktionen i Hirtshals.
Årets aktiviteter på Nordsøen havde også i år en internationalt vinkel, idet kombinationen af kunst, børneaktiviteter og “fiskeskrøner” fra svundne tider var temaet i et større europæisk samarbejde, der skal skabe sammenhæng mellem fortid og nutid. Foruden aktiviteterne på Nordsøen, smagsprøver og fisketorvet nød omkring 600 gæster guidede sejlture i Hirtshals Havn og mere end 450 gæster sluttede dagene på fiskefestivalen af med en stor buffet med råvarer og alt godt fra havet fra farvandene omkring Hirtshals.
Formand for Hirtshals Fiskefestival, Jens Kirketerp Jensen, udtaler efter festivalens afslutning: ”Hirtshals Fiskefestival 2013 er forløbet absolut tilfredsstillende, og vi må konstatere, at det i år er blevet tydeligt, at vores kapacitet er en begrænsning for udviklingen af festivalen. Det er vanskelig for os at rumme flere aktiviteter og flere gæster inden for de nuværende rammer. Det er nødvendig at nytænke dele af fiskefestivalen for at kunne opfylde flere gæsters ønske om at deltage i aktiviteterne. Det er dog samtidig vigtigt, at vi holder fast i de aktiviteter og traditioner som festivalgæsterne holder af. Vi må ikke gå i stå, og vi glæder os til de fremtidige udfordringer med at udvikle fiskefestivalen yderligere.”