Britiske fiskere over hele Storbritannien opfordres til at »tale med en stemme«, for at sikre fiskernes og fiskeindustriens fremtid efter Brexit den 29. marts 2019.
Bekymringen over Brexit-aftalen, fik ny nærring efter UK og EU mandag den 19. marts 2018 med den britiske minister for Brexit David Davis og EU´s Brexitforhandler Michel Barnier havde forhandlede sig frem til, at britisk farvand indtil 2020 også var forbeholdt EU´s fiskere og at briterne med aftalen accepterede at være underlagt den fælles EU fiskeripolitik.
Det har fået de britiske fiskere og medarbejdere fra fiskeindustrien op på barrikaderne. Under protester og demonstrationer afholdt i sidste uge, har de tordnet mod, hvad de kalder parlamentsmedlemmernes snigløb på fiskeriet, ved at lade dem tro på en fornuftig Brexit-aftale. Men de istedet har udsat den endelige afgørelse til efter 2020 og ovevnikøbet sat briterne uden for døren, når der forhandles fiskeripolitik i samme periode. Derudover skal fiskerne fortsat leve med den fælles fiskeripolitik. Netop den politik, som i sin tid fik de britiske fiskere til at sig stop for yderligere EU indflydelse.
Men værst for briterne og fiskeriet, er at istedet for at få rådighed over egne kvoter og zoner omkring England, har man udsat det hele til slutningen af 2020 og man har på den konto ikke indflydelse på, ej heller kontrol over fisk og kvoter til en værdi af mellem 6 til 8 mia. kroner.
Omfattende protester
Forrig søndag mobiliserede over 200 britiske fiskefartøjer fra Hastings, Portsmouth, Milford Haven, Whitstable, Newcastle og i South West samt Plymouth en protestsejlads til Plymouth Hoe, hvor nærstformanden for UKIP ledere og fiskeriets organisationsfolk, samlede opfordrede til protester, så fiskerisektoren igen kan få fuld rådighed over egne kvoter og terrioriale rettigheder over britisk farvand og 200 km grænsen fra den britiske kyst.
Organisationsfolkene ville under parolen »British Fishing grounds for British fiskhermen«, sørge for at man med råderet over britiske kvoter og farvande, samt et farvel til EU´s bureaukratiske system, istedet vil skabe og udvide fiskeindustriens arbejdspladser. Blandt andet med løfter om, at for hver britisk fisker, vil det give mindst syv job på land i fiskeindustrien.
Trods indgåede aftale mellem UK og EU, kan disse protester fra fiskerne og fiskeriets organisationer, måske nå et omfang og en størrelse der muligvis kan undergrave aftalen fra den 19. marts 2018. Så »Unite to fight« bør tages alvorligt.