Der tælles nu dage ned til det grønlandske valg til Inatsisartut tirsdag den 24. april 2018. Hele 232 kandidater fra syv partier stiller denne gang op. 38 kandidater flere end ved sidste valg i 2014.
Specielt fiskeripolitiken og den kommende grønlandske fiskerilov har delt vandene i Grønland, hvilket klart kom til udtryk efter IA (Inuit Ataqatigiit) først på ugen,ved Sara Olsvig, præsenterede deres forslag til den kommende fiskeripolitik. Oplægget har ifølge nyhedsavisen KNR, efterfølgende fået en rigtig god modtagelse. Men Siumut vil ikke lege med.
Det venstreorienteret parti Inuit Ataqatigiit har i deres nye oplæg forslået at de tidsudbegrænsede rejekvoter, ændres til at have en tidsfrist på 15 år istedet for det oprindelige forslag som lå som forslag til ny fiskerilov i koalitionen inden valget, kun havde 5 år som tidsfrist. Siumut står stejlt på det oprindelige forslag på 5 år, fastslår næstformanden i partiet Karl Kristian Kruse.
Ligeledes fastholder Karl Kristian Kruse også fiskerilovsforslag og oplæg til at indenskærs og udenskærs kvoter af rejer har en fordelingsnøgle på 50 / 50. Her ønsker IA, hvis deres 15 års frist kan samle flertal heller ikke frede den nuværende fordeling, som idag lyder på 57 procent til det udenskærs rejefiskeri og 43 procent til det indenskærs rejefiskeri.
De andre partier holder sig lidt tilbage i forhold til at støtte eller skyde IA´s forslag ned. Det er som formanden for Demokraterne Randi Vestergaard Evaldsen påpeger, »først og fremmest er vi glade for, at der er nogen, der kommer med et konkret udspil, og vi glæder os til at debattere og snakke om de ting, der er kommet frem. Men helt generelt så er vi nødt til at sætte os ind i de ting, der er kommet, før vi kan udtale os.«
En holdning man deler i Samarbejdspartiet, der også prioterer diskussionen om kvotefordelingen højt, for som Michael Rosing fra det nye grønlandske parti mener, risikerer man at ende med en katastrofe om 15 år, når kvoterne skal fordeles. Der er jo ikke nogen enighed om hvordan det skal foregå. Rosing mener at 15 års tilbagetrækning derfor er et minimum.
Spændende bliver det at følge, hvorledes klingerne krydses her op til valget og hvorledes udfaldet af diskussionen omkring fiskeriloven ender.