De første 11 måneder af 2017 satte den danske eksport af fisk og skaldyr ny rekord. Årsagen er, at udenlandske forbrugere i stor stil efterspørger danske rejer, torsk, laks, ørred og fiskemel.
Fødevareklyngens eksport af fisk, skaldyr og biprodukter nåede op på 24,6 milliarder kroner i 2017 – en stigning på 2,7 pct. i forhold til samme periode i 2016. Dette fremgår af en analyse fra Landbrug & Fødevarer. Og det er især efterspørgslen i de asiatiske lande, som trækker eksporten op. Disse lande oplever stor økonomisk fremgang og en hastigt voksende middelklasse, der mere og mere efterspørger eksklusive fødevarer og høj fødevaresikkerhed, lyder det i vurderingen fra Landbrug & Fødevarer. Det er dog især tyskerne, der storforbrugere af danske fisk og skaldyr. I de første elleve måneder af 2017 importerede Tyskland 27 procent af den danske eksport af fisk og skaldyr til EU-landene. – Det er positivt, at vi kan slå nye rekorder og fortsætte den eksportfremgang, vi har oplevet over de senere år. Det er især trukket af væksten i Kina, men også på nærmarkederne er der sket en fremgang, siger Poul Meldgaard Jensen, direktør i Danish Seafood Association. De fleste fisk eksporteres Eksporten af fisk og skaldyr udgør 16,1 procent af den samlede eksport fra den såkaldte fødevareklynge. I alt eksporterer Danmark 90 procent af de fisk, som fanges af i danske fiskere: – Det hænger dels sammen med, at udlandet kender os for vores høje kvalitet og bæredygtighed, men også, at vi rent beliggenhedsmæssigt befinder os i nærheden af de europæiske markeder, så vi kan eksportere ferske køleprodukter i stedet for f.eks. frost, siger Niels Wichmann, adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening.