Det spørgsmål har FiskerForum stillet den 34 årige pædagog Nicolai Harder fra Østerbro i København, der nu i en lille uges tid vil skifte sin dagligdag med børn og unge ud med fiskeri, på skipper Claus S. Hansen`s kutter R200 Cometen, fra Svaneke Havn.
Kæresten er sendt på ski i Norge her i vinterferien, mens Nicolai har valgt en lidt anden form for action mættet ferie, nemlig fiskeri.
Man kan spørge sig selv, hvordan kan et fiskerliv på Bornholm, konkurrerer med et udendørs liv i Norge, når man skal sammenligne med et par lynhurtige slalomski med spændende og udfordrende piste i rød eller sort kategori samt konkurrerer med en norsk fjeldudsigt i en ren og frostklar klippeluft, hvor en kæmpe højfjeldssol hænger oppe og varmer, noget som helt indlysende ville være at foretrække.
Men spørger man Nicolai, er han ikke i tvivl. Fiskeriet giver en masse frisk luft og hårdt fysisk arbejde, mindst otte timer om dagen. Med sved på panden, ømme og godt brugte muskler samt en tilfredsstillelse i at se det færdige resultatet af sit arbejde. Man fisker, fanger og renser, for til sidst at sælge fisken ved kajen. Hvor man fortæller de tilstrømmende glade kunder, hvorledes fisken kan tilberedes bedst muligt. Man lever sundt når maden består af friskfangede fisk hver dag og man står tidligt op om morgenen ,så man er garanteret træt når hovedet rammer hovedpuden om aftenen. Derudover får man en ro og en indre harmoni i dagligdagen med gode afvekslende og forskellige naturoplevelser hver dag.
Man bliver fuldstændigt grebet af den entusiastiske Nicolai, der fortæller gribende og fangende om det frie liv til søs. Et liv han måske har i generne. På sin oldefars side er familien beslægtet med vestjyske skibsbyggere og fiskere, så saltvandet i årene stammer helt sikkert derfra.
Noget som skipper Claus S. Hansen kun kan bekræfte. ”Nicolai har saltvand i årene, han er hårdtarbejdende og pligtopfyldende og han har rokket noget ved min opfattelse af pædagoger. Nicolai tager jo gerne hænderne op af lommen og får hurtigt struktur på sit arbejde, det er en hel fornøjelse, både at arbejde og være sammen med ham her om bord. ” slutter en tilfreds skipper på R200 Cometen.
Nicolai er dog ikke helt fremmede for fiskeriet. På tidligere ferier har han både været jollefisker i de indre danske farvande og været fisker på en garnbåd samt medhjælper på en Nordsøtrawler. Ligesom han også har snuset lidt til Aquakultur (dambrug) på Sydsjælland. Så fiskeriet ligger dybt i hans hjerte. Så dybt at han har taget det obligatoriske sikkerhedskursus, man skal have for at sætte fødderne på et dansk skibsdæk.
Nicolai har også forsøgt at lære mere om fiskeriet, ved at søge oplysninger ved fiskeriskolen i Thyborøn, men fik at vide det var en ungdomsuddannelse og ikke noget for folk i Nicolais alder. Noget som Nicolai mener må bero på en misforståelse, når man nu kan få efteruddannelser inden for alle andre erhverv, kan man åbenbart ikke som 30 årige blive tilbudt en omskoling til fisker. Noget som han syntes uretfærdigt, da der sikkert går mange rundt med et ønske om det frie liv til søs.
På spørgsmålet fra FiskerForum om der er ting der springer i øjene, når man som næsten uøvet fisker, står på dækket første gang, kommer svaret prompte. ”Meldereglerne virker som en dobbelt og helt unødvendig administrativ byrde for skipper. Det sammenholdt med at fiskeri erhvervet i forvejen nok er et af de erhverv der er mest kontrolleret af offentlige myndigheder, kan det umiddelbart virke som om det ikke er umagen og besværet værd at være fuldtidsfisker.”
Han tilføjer dog hurtigt,” jeg kan godt forstå de fiskere, der ikke vil bytte for noget i verden. Når man står på dækket, med vinden i ansigtet og ser solen stå op over Østersøen, sammen med mågernes skrig og vandets klukken, giver det en fornemmelsen af at være et med naturen. Det er der intet der kan hamle op med i hele verden, ” forsikre Nicolai Harder.
Han frygter lidt for havnelivet, der dog i Svaneke Havn stadig har lidt liv, med flere aktive joller og kuttere, men forsvinder de ud af billedet, ser det sort ud for erhvervet på havnen og for turismen i området. Noget som Nicolai har fulgt i dagspressen med kystfiskerordningen og de få fiskere der er tilbage i fiskeriet. Ikke just det mest opløftende når nu alle taler om bæredygtigt fiskeri og det livsnødvendige i at holde hjulene i gang i udkants Danmark.
Et er dog sikkert, børnene kan glæde sig til en fortælling fra det virkelige liv om fisk og kuttere samt hårdt vejr og høje bølger, måske krydret med en lille ”lystfisker historie” fortalt med Nicolais sædvanligt entusiasme og levende beskrivelser.
FiskerForum.com