Det skriver Sermitsiaq på deres nyhedsside i dag, hvor der henvises til bestyrelsen i Grønlands Statistiks anbefaling, at en rapport om pengestrømme i fiskeriet skal offentliggøres snarest muligt.
Med flere overraskende og opsigtsvækkende konklusioner som; Det kan ikke betale sig at pille rejerne og at det bedre kan betale sig, at færre arbejder i fiskeriet, har rapporten fra Grønlands Statistik allerede givet stof til eftertanke.
Sermitsiaq skriver videre, at den kontroversielle rapport har samlet støv siden december måned 2016. Den er endnu ikke blevet offentliggjort.
Det rådes der bod på nu »Økonomisk analyse af værdikæder for grønlandske fiskeprodukter« – læs rapporten her.
Bestyrelsesformanden for Grønlands Statistik Vøgg Løwe Nielsen opfordre også til en offentliggørelse snarest, grundet den store offentlige interesse.
Kan koste op mod 430 arbejdspladser
Mange af løsningsforslagene går stik imod den almindelige opfattelse, som anbefalingen om at det bedre kan betale sig at sælge skalrejer, fremfor at pille dem og et andet forslag fra forskerne bag analysen og rapporten, foreslår ligeledes at overlade de indenskærskvoter til de store trawlere. Et forslag om færre fiskere i fiskeriet og at indtjeningen vil være størst, hvis de fanget fiskere sælges direkte som råvarer, fremfor at forarbejde dem på land. Disse forslag kan koste mange hundrede arbejdspladser og deler derfor vandende i Grønland.
Pengestrømsanalysen var i valgkampen i 2014 nærmest et krav fra Siumut-formanden Kim Kielsen side, der under de mange valgmøder havde et glas stenbiderrogn med, købt i en Irma-butik i Danmark, til en helt ublu pris, og Kielsen´s argument var dengang, at Grønland fik alt for lidt for sine fisk og skaldyr.
Om rapporten og analysen af pengestrømmen i det grønlandske fiskeri, kan rette op på det, ved at anbefaler færre hænder både i det grønlandske fiskeri og forarbejdningsindustrien, skal være usagt, men læs og bedøm selv.