Udsigten til at danske fiskere kan vinke farvel til omkring fyrre procent af alt fiskeri, er rykket faretruende og betydeligt nærmere, efter det britiske Brexitvalg den 23. juni 2016 og især efter premierminister Theresa May har aktiveret artikel 50, som formelt starter den juridiske proces med briternes udmelding af EU fællesskabet.
Artikel 50 finder man i Lissabontraktaten, der er det kontraktlige regelsæt, som danner grundlag for det europæiske samarbejde. Her står der blandt andet, at enhver medlemsstat kan beslutte sig for at udtræde af det europæiske samarbejde. Reglerne siger endvidere, at hvis en medlemsstat beslutter sig for at træde ud af EU, så skal dette meddeles til EU. Herefter skal EU og i dette tilfælde Storbritannien forhandle en aftale på plads, der fastlægger rammerne for, hvordan og hvorledes landet trækker sig fra det europæiske samarbejde, og hvilke aftaler Storbritannien skal have med EU fremadrettet.
Storbritannien og EU har herefter to år til at forhandle en sådan aftale på plads.
Briterne skal formentlig til valg den 8. juni 2017
Theresa May har sammen med den britiske regering en Brexit-Plan klar, der vil give Storbritannien egen kontrol over økonomi, love og ikke mindst genvinde kontrollen over landets grænser til lands og til vands.
Men Mays´s plan møder kritik og modstand fra de øvrige partier, som Labour og Liberaldemokraterne. Derfor er et valg i følge premierministeren absolut nødvendigt, for at de Konservative kan få et så bredt folkeligt mandat som muligt, til de kommende svære skilsmisse forhandlinger med EU.
Set udefra med Liberaldemokraternes leder Tim Farron´s øjne, kan valget være chancen for Storbritannien kan undgå et forfærdeligt Brexit og istedet beholde landet i EU´s indre marked og sikre et åbent, tolerant og et forenet »United Kingdom«.
Danske fiskere frygter for konsekvenserne af et Brexit
For en skilsmisse med England og strid om fiskerikvoterne i britisk farvand, kan ende ved de europæiske domstole, hvilket uværgeligt kan få store konsekvenser for specielt fiskeriet i Nordjylland, men også i resten af Danmark.
Frygten er ikke ubegrundet, for omkring 40 procent af al indtjening i dansk fiskeri kommer, takket være EU kvoteaftaler, fra industri- og konsumfiskeri i britisk farvand. Men nu vil briterne og landets fiskere have farvandet tilbage og helt for sig selv. Hvilket får de dybe panderynker frem hos mange fiskere langs den jyske Nord- og Vestkyst.
Fisker Rasmus Hald fra Hanstholmtrawleren HM 635 »Karbak«, udtrykker sin helt klare mening om risikoen, her i indslaget fra TV2Nord.