I dag starter Svensk Skaldyrs Producent Forening certificeringen af reb-dyrket blå muslinger. Et fiskeri, der hvis de opnår MSC certificeringen, bliver det første svenske muslingefiskeri, der får Marine Stewardship Concils (MSC) standarden for veldrevet og bæredygtigt fiskeri.
Enhver med en andel i blåmuslingefiskeriet kan inddrages i vurderingen. Certificeringsorganet Food Certification International (FCI) Ltd har til formål at åbne en dialog med alle i organisationen eller med enkeltpersoner der er direkte involveret i muslinge fiskeriet. Denne interessent konsultation er en vital del af MSC evalueringsprocessen og FCI tilskynder alle med viden eller relevant information for denne vurdering, at dele dette med FCI`s vurdering team. Bemærkningerne skal i første omgang sendes til: Fiskeriadministrator Joanna Kabut på mail joanna.kabut @ foodcertint.com.
Udvikling af muslinge branchen i Sverige
Svensk muslingeopdræt startede i 1970’erne, men det var ikke før 1983, at produktionen rigtigt kom i gang. Imidlertid har produktionen varieret meget i årenes løb. Der blev observeret fald i produktionen i slutningen af 1980`erne, som tildels kunne tilskrives tilstedeværelsen af giftige alger. Den svenske Skaldyrs Producent Forening, blev dannet for fem år siden, med det formål at udvikle muslingebranchen i Sverige.
Om fiskeriet
Svenske muslingefiskeri på reb foregår i dag fortrinsvis i Skagerrak og i Kattegat. Muslingerne høstes hele året rundt og fangsterne har de senere år varieret lige fra 1477 tons til 2430 tons. Den blå musling sælges hovedsageligt til det svenske hjemmemarked, men i de senere år eksporteres der også til det europæiske marked.
Bæredygtigt marked for blåmuslinger
“Vi ser MSC certificeringen som en blåstempling af vores bæredygtighed. Markederne efterspørgser flere og flere certificeret skaldyr og muslinger, og vi har naturligvis ønsket at sikre, at vores muslinger også bliver kendte som værende bæredygtig. Vi ser frem til den endelige vurdering og håber, det vil lykkedes at bevise vores fiskeri er bæredygtigt og veldrevet, “udtaler Bengt Gunnarsson, fra den Svenske skaldyrs Producent Forening.
Kilde: MSC
FiskerForum.com