Årets fiskerikvoter varierer som altid fra bestand til bestand og chefbiolog ved Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Claus Sparrevohn, redegør for de kendte kvoter for 2025.
Selvom blåhvillinge-rådgivningen falder med 5% i forhold til sidste år, er det alligevel denne art, der byder på årets bedste kvotenyhed: »Jeg synes, det er meget positivt, at man for 3. år i træk kan fiske over 1,5 mio. tons blåhvilling. Nok er der et lille fald i rådgivningen i forhold til sidste år, men den lig- ger fortsat på et højt niveau,« siger chef-biolog ved Danmarks Pelagiske Producent-organisation (DPPO), Claus Sparrevohn.
Kvoterådgivningen for 2025 lyder på 1.447.054 tons mod sidste års rådgivning på 1.529.754 ton. »At kvoterådgivningen holder sig rimelig konstant skyldes de to meget store års-klasser 2020 og 2021, som er de to største set i perioden siden 1980. I takt med de to store årsklassers forsvinden ud af fiskeriet er det forventningen, at der vil komme et betydeligt fald i rådgivningen, men det vil tidligst være for 2026,« siger chefbiolog ved DPPO, Claus Sparrevohn.
De positive sildearter
Hvad angår sild stiger den atlantoskandiske sildekvoterådgivning med 3% i forhold til sidste år – fra 390.010 ton til 401.794 tons i år – men der kan være endnu større stigninger i vente i de næste år.
»Denne stigning hænger sammen med, at der er tegn på, at der kommer nye stærke års-klasser ind i bestanden. 2021 års-klassen er over middel og 2022 års-klassen. vurderes til at være den højeste de sidste 20 år. De to års-klasser indgår stadig kun meget lidt i den fiskbare bestand og derfor vil man, hvis prognoserne holder, først se en større stigning for 2026 og årene frem,« siger Claus Sparrevohn.
For de centrale sild i Østersøen er kvoten fastlagt og den lyder på en stigning på hele 108% – fra 40.368 ton til 83.881 ton.
»Det lyder vildt med denne kvotestigning, men den skal ses i lyset af, at sidste års kvote var historisk lav. Dermed ikke sagt, at det ikke er glædeligt, at det tydeligvis går i den rigtige retning for bestanden,« siger Claus Sparrevohn.
Arter med ’bekymrende’ kvoterådgivninger
Fra de bedste nyheder kvotemæssigt til de mest bekymrende: »Mine største bekymringer ligger hos ar- terne nordsøsild og makrel, som begge falder med 22% i forhold til forrige år. Makrellen er faldet de seneste 6-7 år i træk, hvilket desværre højst sandsynligt afspejler en nedgang i bestanden.
Da EU, Norge og UK er blevet enige om at følge rådgivningen for Nordsøsild, falder den danske kvote ikke alene med 22%, men hele 33%, hvilket skyldes, at EU internt fordeler sildene forskelligt, alt efter hvor stor en kvote, der er. Kvoterådgivningen i år lyder på 410.707 tons mod 532.166 sidste år.
»Nedgangen skyldes primært, at 2022 års-klassen er vurderet til at være markant mindre, end hvad man troede sidste år. At års-klassen menes at være mindre skyldes primært, at man på forårets trawltogt fangede historisk få unge sild – noget som flere mener skyldes dårligt vejr under togtet og ikke nødvendigvis reflekterer, at der er få unge sild. Hvilken forklaring der er den rigtige, vil man først vide senere på året, når rådgivningen for 2026 laves,« siger Claus Sparrevohn.
Kvoterådgivningen for østersø-brisling ligger ligeledes i den bekymrende ende med en nedgang på 31% fra 201.000 tons i 2024 til 139.500 ton i 2025.
»ICES vurderer, at der har været en lav rekruttering til østersøbrisling i en række år nu, og derfor kommer der dette ret drastiske fald i kvoterådgivningen for 2025,« siger Claus Sparrevohn. For arterne sperling og lodde er der anbefalet 0-kvoter.
Afventer tobis- og brislinge-kvoter
Kvoterne for tobis i 2025 og brisling i 2025/2026 er fortsat ukendte. »Det er stadig for tidligt at gisne om tobiskvoterne, men jeg kan sige så meget, at skrabetogterne er gennemført, og der har også været skrabetogter i UK farvand, således vi har fået al den data, vi gerne vil have. Tobis fiskeriet i år er ikke bare afhængig af kvoten, men ligeledes hvordan konflikten med UK bliver løst,« siger Claus Sparrevohn og tilføjer: »Hvad løsningen bliver på konflikten, ved vi måske allerede i slutningen af februar lidt mere om.«