Efter det kraftige regnvejr under ekstremvejret ›Jakob‹ i slutningen af oktober, blev saltindholdet i fjordene på Vestlandet ændret. Store mængder regnvand, der strømmede ud i fjordene, gjorde vandet ferskere, men dette er ikke unormalt for Vestlandet, hvor det ofte regner meget.
Det skriver det norske Havforskningsinstitut
Under ekstremvejret den 31. oktober faldt der enorme mængder regn på Vestlandet – nogle steder mere end 200 millimeter. Meget af det ferske regnvand løb ud i fjordene og påvirkede saltindholdet i vandet. Havforskeren Jon Albretsen forklarer, at dette kan ses tydeligt i fjordene på en model, der viser, hvordan saltindholdet ændrede sig i dagene efter regnvejret.
»Animationen viser hvordan brakkvand spreder sig i fjordene efter meget regn,« siger han. Brakkvand, som er blanding af fersk- og saltvand, breder sig ud i fjordene og skyller videre ud mod det åbne hav, hvor det hurtigt bliver blandet med det mere salte havvand.
Hvordan påvirker det livet i fjordene?
Det er især det øverste vandlag i fjordene, der bliver påvirket af det store indfald af ferskvand. Men effekten er kun midlertidig. Albretsen fortæller, at efter nogle uger vil vandet langsomt vende tilbage til de normale forhold.
»Brakkvandslaget vil kun have en kortvarig effekt på livet i fjordene. Efter en uge eller to er alt tilbage til det normale,« forklarer han.
Men med klimaforandringer forventes ekstremvejr som ›Jakob‹ at blive hyppigere i fremtiden. Det betyder, at vi vil få mere nedbør, og dermed vil fjordenes saltholdighed svinge mere.
»En anden konsekvens, som allerede ses, er øget tilførsel af partikler i vandet, hvilket gør vandet mere uklar og reducerer lysets gennemtrængning i fjordene. Det kan have større konsekvenser for dyrelivet og økosystemerne i fjordene,« siger Albretsen.
Kort sagt – Regnvejr som ›Jakob‹ ændrer saltindholdet i fjordene, men disse ændringer er oftest midlertidige. Dog vil klimaforandringer forværre situationen i fremtiden, hvor vi kan forvente både ændret saltholdighed og dårligere lysforhold i fjordene, hvilket kan påvirke livet der.
Ekstremregn og storme, som vi også ser i Danmark, kan på tilsvarende vis ændre vandets saltholdighed i de danske fjorde og kystområder. Når store mængder regn falder, som vi fx har set på Vestlandet i Norge, kan det føre til øget tilførsel af ferskvand i fjordene, hvilket gør vandet mindre salt. Dette kan påvirke både fisk og andre dyr, der er vant til stabilt havmiljø.
I Danmark oplever vi også øget nedbør og ændrede vejrfænomener som følge af klimaforandringer, hvilket kan skabe midlertidige ændringer i kystområder som Østersøen og Limfjorden. Desuden kan de øgede mængder regn føre til flere næringsstoffer og partikler i vandet, hvilket kan forringe lysforholdene og påvirke plante- og dyrelivet i fjordene.
Hvis klimaforandringerne fører til mere ekstremt vejr i fremtiden, vil det sandsynligvis få større konsekvenser for både økosystemerne og fiskeressourcerne i danske farvande.