I Ryfylke, en region på Vestlandet i Norge, lidt nordøst for Stavanger, har havforskere undersøgt et koralrev i Midtsundet, som er et af de sydligste kendte koralrev i området. Koralrevet er en værdifuld naturperle, men også et skrøbeligt økosystem, der kræver beskyttelse.
Det skriver det norske Havforskningsinstitut
Koralrevet, der ligger ved Kjølvikskorpa i Midtsundet, blev først opdaget i 2014. Det strækker sig over cirka 100 meter og er et typisk eksempel på de mindre, isolerede koralrev, der findes i de norske fjorde. Selvom der findes andre koralrev i området, var det kun dette, som blev prioriteret for en nærmere undersøgelse og beskyttelse, da der ikke var tid nok til at undersøge dem alle.
Koralrevene i fjordene er ofte mindre end de, der findes længere ude på havet, men de er stadig meget specielle.
Forskning har vist, at de koraller, der vokser i fjordene, ofte har forskellige gener end dem, der findes på åbent hav. Dette skyldes sandsynligvis den isolation, de oplever i fjordene.
Koralrevene i Norge er bygget op af kaldtvandskoraller, især Lophelia-rev, og de fungerer som en levende oase for mange dyrearter. Det gælder også for koralrevet i Midtsundet, hvor forskerne har observeret et væld af forskellige arter, der lever i og omkring korallerne.
Menneskelig påvirkning
Selvom revet har været beskyttet i næsten 10 år, kunne forskerne stadig finde spor af menneskelig aktivitet, herunder fiskegarn, der var blevet efterladt mellem korallerne. Garnet var næsten helt dækket af koraller, hvilket tyder på, at det stammer fra før, revet blev beskyttet.
Undersøgelsen af koralrevet var en del af et større forsknings-projekt kaldet Mareano-togtet, som havde til formål at undersøge områder i Nordsøen, der er aktuelle for havvindprojekter.
På grund af dårligt vejr, der gjorde det umuligt at arbejde på havet, valgte forskerne istedet, at bruge tiden på at kortlægge koralrevet i Midtsundet.
Undersøgelsen blev gennemført med hjælp af en fjernstyret undervandfartøj (ROV) ved navn ›Freyja‹. Dette undervandsfartøj er udstyret med kameraer og andet udstyr, der gør det muligt at dokumentere tilstanden af korallerne og observere de arter, der lever på og omkring revet.
Koralrevene i Norge er vitale for biodiversiteten i havet, og selv om de er små, er de unikke og skrøbelige.
Det er derfor afgørende, at de beskyttes og undersøges regelmæssigt, så vi kan sikre deres fremtid og forstå, hvordan de reagerer på menneskelig påvirkning og klimaforandringer.
Forskningen på koralrevet i Ryfylke understreger vigtigheden af at beskytte disse havområder og giver samtidig en dybere forståelse af, hvordan vi bedst bevarer havets skatte for fremtidige generationer.
Du kan læse hele artiklen her på Havforskningsinstituttet.no