Havforskere anbefaler, at der i 2025 maksimalt må fiskes 150.000 tons rejer i Barentshavet. Dette er 7.000 tons mere end den anbefalede kvote for 2024.
Det skriver det norske Havforskningsinstitut.dk
Bestanden af rejer i Barentshavet er stabil og ligger på et højt niveau. Havforsker Fabian Zimmermann forklarer det med, at bestanden af rejer i Barentshavet er sunde og stabile, hvilket nu har gjort det muligt at øge kvoten en smule.
Den anbefalede kvote kommer fra det norsk-russiske fiskerisamarbejde. Men da der ikke er en fælles aftalt totalfangst for rejefiskeriet i Barentshavet, har kvoterådene begrænset indflydelse på det faktiske fiskeri.
Stigende interesse for rejefiskeri
Norge står fortsat for størstedelen af rejefangsten i Barentshavet, men flere andre lande, herunder Rusland og EU-lande, er begyndt at vise en større interesse for dette fiskeri.
Havforsker FabianZimmermann forklarer det med at man har set en markant stigning i både interessen og fangsten af rejer de seneste år, især efter at der blev reduceret kvoter på andre vigtige fiskebestande.
Fangster ligger under kvoterne
På trods af de anbefalede kvoter har de faktiske fangster ligget en del lavere. For eksempel var kvoten i 2024 sat til 143.000 tons, men det forventes, at der kun bliver fanget 83.000 tons. Dette er dog en stigning fra 2023, hvor der blev fanget 73.000 tons rejer.
Den norske havforsker forklarer videre, at forskellen mellem de anbefalede kvoter og de faktiske fangster selvfølgelig giver udfordringer. »Vi ved ikke præcist, hvordan bestanden reagerer på en markant højere udnyttelse. Derfor er det vigtigt at holde nøje øje med, hvordan det højere fangstniveau påvirker bestanden fremover.«
Rejerne i Barentshavet har en levetid på op til 10 år, og kan blive op til 16 cm lange og veje helt op til 20 gram, hvilket gør dem til en værdifuld ressource, som kræver omhyggelig forvaltning.