Når vi taler om fremtidens mad, behøver vi ikke kigge langt, skriver Dansk Akvakultur (DAPO) i en meddelelse, her understreger de at den danske akvakulturindustri allerede i dag tilbyder bæredygtige og klimavenlige løsninger, der spiller en vigtig rolle i både fødevare- og foderproduktionen.
DAPO skriver videre, at i Danmark producerer vi sunde og næringsrige fisk som laks fra både dam- og havbrug. Disse fisk er fyldt med Omega-3-fedtsyrer og har samtidig et langt lavere klimaaftryk end andre typer kød. For eksempel udleder laksefisk op til ti gange mindre CO₂ end oksekød og bruger fire gange mindre vand end kyllinger.
Tang og muslinger er to af de mest bæredygtige fødevarekilder, vi har. Tang kan vokse ved at bruge næringsstoffer fra fiskeopdræt, og det kan både spises og bruges som dyrefoder. Tang i kvægfoder kan endda reducere køernes metanudledning og hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer.
Muslinger spiller også en vigtig rolle, fordi de renser vandet ved at optage næringsstoffer. Samtidig kan de blive til sunde fødevarer og støtte en cirkulær økonomi, hvor produktionen både hjælper miljøet og fødevareforsyningen.
En vigtig del af den grønne omstilling
Dansk akvakultur kan være en nøgle til at nå Danmarks grønne mål. Opdræt af fisk og skaldyr er en effektiv måde at producere klimavenligt protein på, og muslingeproduktion kan direkte forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstof.
Ved at vælge fisk, skaldyr og tang fra dansk akvakultur støtter vi en bæredygtig udvikling. Det gavner ikke kun miljøet, men giver også sundere mad til vores befolkning. Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) opfordrer til, at akvakultur får en central plads i diskussionerne om grøn omstilling, fordi det er en vigtig del af løsningen på fremtidens fødevareudfordringer.