Ny forskning rykker igen på vores viden omkring den lille proteinrige fisk, tobis, der nu med forsker Ole Henriksen fra DTU Aqua kan tilføje, at tobisen er endog meget kræsne med hensyn til hvilken type sand, de helst vil grave sig ned i.
Det skriver DTU Aqua
Tobisen spiller en kritisk rolle i havets økosystem, som en nøgleart i fødekæden. Tobisen lever ikke kun i vandsøjlen, hvor den jager og stimer, men også på sandbunden, hvor den graver sig ned. En ny undersøgelse fra DTU Aqua viser, at tobiser foretrækker groft sand og fint grus og undgår områder med meget fint sand eller større grus og småsten. Det gør den lille proteinfisk sårbare over for ændringer i deres levesteder, der består af sand- og grusbanker.
Forskeren bag undersøgelsen, Ole Henriksen fra DTU Aqua forklarer, »tobiser spiller en kritisk rolle i de marine økosystemer, især som byttedyr for fugle, større fisk og marine pattedyr. De omdanner effektivt energi fra plankton til højere niveauer i fødekæden.«
I DTUs forskningsstudie blev tobisens nedgravningsadfærd observeret, og det blev konstateret, at kyst-tobisen foretrækker sandkorn på 0,5-2,0 mm frem for både finere og grovere sedimenttyper. Disse præferencer matcher næsten de samme som hav-tobisen, en nært beslægtet art, hvis sandpræferencer blev kortlagt for over 20 år siden.
Den nye viden har stor betydning for forståelsen af kyst-tobisens habitatvalg og geografiske fordeling, især fordi kyst-tobisens rolle i økosystemet er mindre velkendt end hav-tobisens.
Ole Henriksen forklarer videre, at selvom viden om kyst-tobisen er begrænset, er dens bidrag til økosystemet sandsynligvis lige så vigtigt som hav-tobisens, især i kystnære områder og indre danske farvande.
Den specifikke sandpræference gør tobiserne sårbare over for menneskelige aktiviteter som råstofudvinding og sandsugning, der kan ændre deres naturlige habitat. Råstofudvinding kan potentielt forstyrre tobiserne, hvis den type sand, de foretrækker, fjernes, hvilket kan have vidtrækkende konsekvenser for økosystemet.
Forskeren fra DTU Aqua påpeger, »Med regeringens seneste klimatilpasningsplan, der inkluderer sandfodring, er det vigtigt at overveje de lokale økosystem-effekter, da tobiserne spiller en væsentlig rolle i havets fødekæder.«
Ny Forskning og Fremtidige Perspektiver
Det nye studie understreger også, hvordan lys påvirker kyst-tobisens valg af sand, hvilket viser kompleksiteten i samspillet mellem miljø-mæssige faktorer og fiskens adfærd. Forskningen er en del af større EU-projekter, der fokuserer på vigtigheden af marine grus- og sandbanker.
DTU Aqua har gennemført studiet »Effects of sediment type and light availability on the burying behaviour of small sandeel (Ammodytes tobianus)« i samarbejde med University of Melbourne, Marine Scotland Science og Sundhedsdatastyrelsen i Danmark. Forskningen er en del af det tidligere projekt PELA og nuværende EU-projekt MARHAB
Du kan læse hele artiklen i DTU Aqua her.