Det er den Islandske fiskeri-fartøjssammenslutning (SFS – Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi) der nu udtrykker kraftig kritik af makrelaftalen mellem Norge, Færøerne og Storbritannien. En aftale hvor de tre lande tildeler sig selv 72 procent af makrel-TAC’en for 2024.
SFS kritiserer trepartsaftalen som både uansvarlig, men som også i følge SFS støtter overfiskning.
SFS-topchef Heiðrún Lind Marteinsdóttir påpeger, at det giver næsten 18 procent færre makrel til EU, Island og Grønland, som også er kyststater med en stærk interesse i fiskeriet efter makrel. Men her er disse lande udlukket fra aftalen.
»Med denne trepartsaftale, som forbliver gyldig til udgangen af 2026, tager disse nationer 72 procent af den TAC´en for makrel, som alle seks kyststater blev enige om sidste efterår.
Det efterlader 28 procent til de tre tilbageværende kyststater, der nu er udelukket fra aftalen,« sagde hun og kommenterede, at kvoterne for 2023 taget i betragtning, stod EU, Island og Grønland for 45,64 procent af fiskeriet – derudover tog Rusland fangster. svarende til yderligere 15 procent.
»Det er indlysende, at denne trepartsaftale ikke gør andet end at støtte det uacceptable overfiskeri af makrel. Vi kan forvente, at alle kyststaternes samlede kvoter plus Ruslands ensidige kvote vil resultere i et fiskeri, der overstiger rådene på 133 procent, siger Heiðrún Lind Marteinsdóttir.
»Der er en stor værdi i den fælles makrelbestand – men ved siden af disse værdier er der også et ansvar. Dette er et ansvar for alle kyststaterne, i fællesskab, at sikre væksten og forvaltningen af denne bestand for fremtiden. Når tre kyststater snupper størstedelen af fiskeriet uden at konsultere andre stater, der deler dette med dem, så lever disse stater ikke op til deres ansvar for at beskytte ressourcerne.«