Et banebrydende undervands-fiskesorteringssystem er blevet testet om bord på det belgiske forskningsfartøj »Simon Stevin« i samarbejde med ILVOO Oostende. Og innovationsvirksomheden Marelec er tilfreds med det succesfulde resultat af »AI Catch-system«.
Dette er det patenterede udviklingsprojekt »AI Catch«, som omfatter et avanceret undervands fiskesorteringssystem til trawlfiskeriet. Dette system bruger avancerede teknologier til at scanne fisk, der svømmer i nettet og derefter sortere dem under vandet baseret på kommerciel værdi. Den har evnen til at frigive bifangster direkte og levende, hvilket fører til en betydelig forbedring af bæredygtigheden i fiskerisektoren.
Systemet inkluderer en sonar-scannerring i nettet og en låge, der lukker for at omdirigere uønsket fangst tilbage til åbent vand, hvilket sikrer overlevelse af ikke-målarter. »AI Catch-systemet« er forbundet med fangstfartøjet via et elektrisk kabel og et specielt styret spil. Skipperen kan overvåge driften af systemet i realtid på en skærm på broen.
Forsøgene med ILVO blev udført på forskellige dybder op til 35 meter på fiskebankerne Westhinder og Middelkerke, (banker der er beliggende i den sydlige Nordsø ud for Oostendes kyst i Belgien.)
I alt fem slæb blev udført over 36 timer
Ifølge Marelec er der foretaget forbedringer efter disse fiskeri-forsøg, og der forventes snarest en anden runde af disse forsøg til havs.
»Systemet kan vise sig at være en milepæl i bestræbelserne på at reducere bifangsten af undermålsfisk og øge fiskeriindustriens bæredygtighed,« forklarer en Marelec-repræsentant. »Med det voksende behov for at minimere uønsket bifangst og samtidig sikre bæredygtigt fiskeri, søgte Marelec en innovativ løsning til at udsætte bifangster direkte og levende. En af udfordringerne ved trawl er begrænset sigtbarhed under vandet, hvilket gør traditionelle kamerasystemer ineffektive. Marelec har overvundet denne udfordring ved at bruge internt udviklede ultralyds-ekkolods-sensorer til at detektere fisk i nettet.«
Avanceret billed-teknologi bestemmer præcist fiskens længde, hvorefter AI-intelligent software beslutter, om fisken skal fanges eller udledes til det åbne vand igen, via en ventil placeret inden fangstposen.
»Det, der gør dette projekt endnu mere påfaldende er, at det belgiske firma Marelec udviklede alle aspekter internt, herunder sensorer, mekaniske ventiler, motorer, elektronik og software. Dette inkluderer også billeddannelse, fortolkning af sensordata, ventilstyring og realtidsinformation til skipperen,« fortæller virksomhedens repræsentant.