Det var beskæmmende og tå-krummende, at overvære første behandlingen af forslag til folketingsbeslutning om at udarbejde en national handlingsplan med henblik på at regulere den danske bestand af mellemskarv og sæler.
Forslaget, der i sin udformning både var godt, let forståligt og stillet således man kunne få en beslutning hurtigt igennem, var stillet af Kristian Bøgsted (DD) m.fl. Det var sendt til første behandling i Folketingssalen, hvor TV fulgte debatten torsdag den 4. april 2024. Uden at nævne navne på de politikere der overvejende stod til venstre for midten i dansk politik, så fremstod flere her helt uforberedte samt meget uvidende om tingenes rette sammenhæng. De forsøgte iøvrigt hele tiden at flytte fokus fra det beslutningsforslaget egentligt handlede om. Så var flere af disse ordførers udlægning fyldt med faktuelle fejl og direkte forkerte oplysninger. Et meget uskønt syn, der ikke burde finde sted fra landets fornemste talerstol.
Der bør rettes op på denne »Fake News« problematik
Som det foregår i dag fra Folketingets talerstol, har medlemmerne af Folketinget (MF’erne) en lovmæssig forpligtelse til at tale sandt og korrekt fra talerstolen. Men gårsdagens debat i Folketingssalen viste at flere af ordførerne ikke faktuelt var godt nok klædt på.
Men MF’erne kan holdes ansvarlige for eventuelle fejlagtige udsagn i overensstemmelse med de almindelige lovgivningsmæssige og retlige procedurer. Selvom der ikke er specifikke »faktatjek-mekanismer« inden for Folketinget, er det primært op til medlemmerne selv og det politiske system som helhed, at sikre de oplysninger, der fremlægges fra Danmarks fornemste talerstol, er korrekte og troværdige.
Men i vores digitaliserede verden, hvor vores beslutninger beror på valide og korrekte data, bør det ikke udelukkende være op til det enkelte medlem og det politiske system, at sørge for oplysningerne fra Folketingets talerstol, er korrekte og faktuelt rigtige..
Indfør et nyt system i demokratiets højborg
Indfør et, som vi kender det fra fodboldens verden, VAR (Video Asistant Referee), som et helt nyt FCAR (Fact check assistant referee). Det bør indføres, så man under de forskellige debatter i Folketingssalen, kan skride ind med rettelser til det fra talerstolen ikke korrekt oplyste (et fakta-tjek). Det bør ske øjeblikketligt efter et forkert udsagn er fremsagt og direkte til taleren (mens Folketingets TV optager) – det vil på sigt have en præventiv virkning, så MF’erne fremadrettet, vil betænke sig, inden man fremsiger forkerte oplysninger, men måske også gøre at medlemmerne af Folketinget møder mere og langt bedre forberedte op, så seererne og lytterne samt de øvrige MF’ere til Folketingsdebatterne, bliver orienteret på bedst mulige måde, så alle beslutninger træffes på baggrund af korrekte data og de helt rigtige oplysninger.
En »FCAR person«, kunne placeres på Formanden og Næstformandens højre side, hvor der i forvejen sidder embedsmænd fra Folketingets administration. Samtidig med der skrives referat af talerne, så tjekkes disse af AI teknologi, der på et splitsekund sammenligner det fremsagte på talerstolen, med faktuelle oplysninger. Et rødt lys, vil blinke på de to store skærme der hænger ved siden af Formanden, hvilket i givet fald vil angive, at der er en rettelse på vej til MF’eren på talerstolen. Rettelsen skal læses op af den siddende formand og foregår inden debatten og taleren kan fortsætte.
Hvorfor nu dette forslag til »FCAR i Folketingssalen«
Dette må ikke forstås som en udskamning af disse politikere, men istedet som en opfordring til, at indføre FCAR (Fact check assistant referee), så beslutningerne i Folketingssalen altid kan træffes på baggrund af den bedst mulige viden og oplysninger til rådighed.
FiskerForum.dk