Mens svenskerne har kæmpet og protesteret mod byggeriet af Lynetteholmen i København, har Malmø Kommune nu fået grønt lyst, fra de svenske miljømyndigheder, til at anlægge en kunstig halvø i forbindelse med havnen.
Det var ellers Sverige der var med til at præge den politiske indstilling, der efterfølgende fik stoppet dumpning af havneslam fra Lynetteholmen i Køge Bugt – men nu dumper svenskerne selv langt mere end og i et noget større omfang end Danmark har gjort.
Malmø havn skal udvides og det betyder, at der skal anlægges en kunstig halvø ud for havnen. Man vil her tørlægge havbunden og bygge en kunstig halvø i Havnen, hvilket ifølge bystyret i Malmø, vil fremtidssikre havnen frem til 2040. Planen har været på tegnebrættet i flere år, men de svenske miljømiljømyndigheder har hindret projektet siden 2022.
Det har kommunen nu klaget over, og fået tilladelelse og godkendelse den svenske miljøoverdomstol, der nu har givet kommunen medhold og dermed grønt lys til havneudvidelsen.
Det sker på trods af bekymringerne over, at fyldningen og dumpningen vurderes at have en kraftig negativ indvirkning på havmiljøet og i særdeleshed på de ålegræsenge, der er der. De forventes at blive kvalt når der sker denne op-mudring omkring havnen. Det forklarer Sara Öberg, der er bestyrelsesmedlem i Skånes Naturfrednings-forening til den svenske avis Sydsvenskan
Havneudvidelsen af Malmø havn udgør et samlet areal på 26 hektar – svarende til omkring 10 procent af Lynetteholmen, som ender med at fylde 275 hektar i Øresund.
Dermed skal Øresund endnu engang udsættes for jorddumpning, når mindst 2,6 millioner kubikmeter jord ender i havet i forbindelse med dette projekt i Malmø.
På den svenske side af Øresund har kritikken af Lynetteholm og forureningen af Øresund ikke været til at tage fejl af. Her har sagen været vendt i den svenske Riksdag, ligesom den svenske miljø- og klimaminister flere gange har kritiseret Lynetteholm-projektet.
Det var sågar også presset fra svenskerne, at man måtte finde en ny løsning for dumpning af budslammet fra Lynetteholm i sommeren 2022.
Der er fortsat svenske miljøorganisationer, som kæmper for at få stoppet havneudvidelsen, ligesom både regionen og nabokommunen Lomma ikke ønsker forureningen i Øresund, skriver svenske Sydsvenskan.