Der forslås en regenerativ tangdyrkning sideløbende med det traditionelle fiskeri, der i forvejen udfoldes fra adskillige havne i de danske farvande. De danske havne ser en nedgang i antallet af de traditionelle blå kuttere, og det medfører en trussel mod et historisk og lokaløkonomisk vigtigt erhverv.
I et nyt initiativ støttet af Fiskeristyrelsen ønsker Havhøst at vise en alternativ og positiv udvikling for mindre kystnære erhvervsfiskere. Projektet »Tangdyrkning og kystfiskeri« vil hjælpe de første fiskere med at dyrke regenerative afgrøder som tang, muslinger og østers i havet ved siden af deres fiskeri.
Joachim Hjerl, stifter af Havhøst, mener, at regenerativ dyrkning af havets spiselige ressourcer ikke kun bidrager til velsmagende og sund mad, men også spiller en afgørende rolle i genopbygningen af havets pressede økosystemer.
Projektet ser ud til at åbne muligheder for et blåt fødevareerhverv med fokus på kvalitet og lokal oprindelse, hvilket Joachim Hjerl kalder »sande columbusæg.«
Fiskerne, herunder Lars Rasmussen fra Korsør, ser projektet som en nødvendig udforskning af alternative indtægtskilder, der kan sikre kystfiskeriets levedygtighed i fremtiden.
Lars Rasmussen, der har 3 år til at etablere sin tangmark på 1 hektar, håber at inspirere andre fiskere til at følge samme vej.
Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK-PO) støtter projektet og ser frem til at indsamle konkrete erfaringer med at kombinere kystnært fiskeri med regenerativ havdyrkning.
Direktør David Lange mener, at de kommende erfaringer vil være afgørende for at sikre bæredygtig madforsyning fra havet i fremtiden.