Den danske Klimaminister, Lars Aagaard (M), ønsker, at nabolandene bidrager økonomisk til udviklingen af havvind og CO2-lagring i Nordsøen for at mindske risikoen og udgifterne for Danmark.
Planerne om at udvide havvind, CO2-lagring og brinttransport i Nordsøen forventes at blive dyre for Danmark. Derfor mener ministeren, at det er rimeligt, at nabolandene deltager økonomisk, især når Danmark sigter mod at eksportere mere grøn energi, end vi selv forbruger. Lars Aagaard forklarer, at selvom tingene bygges i Danmark, er det logisk, at de lande, der ønsker den grønne energi og brint, også deltager i finansieringen, da det opfylder deres behov.
Disse udtalelser kommer efter anbefalinger fra Det Internationale Energiagentur på COP28 i Dubai om at udarbejde en ny masterplan for Danmarks fremtidige energisystem.
Sammen med andre lande i Nordsø-samarbejdet, herunder Belgien, Holland, Luxembourg, Irland, Storbritannien, Frankrig, Norge, Sverige og Tyskland, arbejder Danmark på at udvikle Nordsøen til et grønt energifelt. Planerne inkluderer muligheden for nabolandenes CO2-lagring i den danske undergrund samt eksport af strøm fra danske havvindmøller. Klimaministeren understreger behovet for nye samarbejdsaftaler og ændringer i europæisk regulering for at undgå, at Danmark står alene med risici og udgifter ved at levere grønne tjenester til nabolandene.
Lars Aagaard påpeger, at dialogen med andre lande allerede er i gang, og dette vil være en vigtig prioritet i de kommende år, især i forbindelse med Danmarks formandskab i Nordsø-samarbejdet om offshore-vind.