Det er fisker Michael Jensen der har fundet en hemmelig skat på havets bund. Men danskerne siger ‘pænt nej tak’, når kutteren »Lille Bo« tilhørende Daugaard Seafood i Snaptun, lander sin usædvanlige fangst af havets ›vinbjergsnegl‹ – konksnegle.
Det skriver Tv2 Østjylland
Selvom konksnegle er anerkendt som en meget delikat spise mange steder i verden, hovedsageligt i Asien, har de en helt anden status her i Danmark, hvor de ofte betragtes som skadedyr af fiskere. Michael Jensen og hans makker, Mikkel Høj, bruger op til 18 timer på hver fisketur, to gange om ugen, for at hente disse snegle fra havbunden.
Fangstmetoden involverer at placere spande med lokkemad og krabber, der afgiver duft, på havbunden. Konksneglene tiltrækkes af duften og kravler ind i spandene. Når spandene hentes op efter nogle dage, er der forhåbentlig et gennemsnit på et kilo konksnegle i hver spand.
Selvom konksnegle har vist sig at være en gevinst i Asien, hvor de spises rå ligesom sushi, har Michael Jensen svært ved at finde interesse blandt danske forbrugere og fiskere. De danske kunder er ikke villige til at købe dem, og de kan ikke sælges på vores hjemmelige auktioner.
Daugaard Seafood eksporterer derfor konksneglene til Vietnam og Japan, hvor de efterfølgende forarbejdes og serveres som en delikat spise. Michael Jensen tror på potentialet for det asiatiske marked og arbejder på at udvikle forretningen yderligere. Han håber også på samarbejde med andre danske fiskere for at øge fangsten af konksnegle.
Selvom konksneglene endnu ikke har vundet danskernes hjerter, er Michael Jensen fast besluttet på at fortsætte med at dyrke dette usædvanlige fiskeri, der kan åbne døre til internationale markeder og øge Danmarks eksport af havprodukter, der i 2022 steg med syv procent i værdi ifølge Danmarks Statistik.
Opskrift: 1 kilo konksnegle
- Start med rense konksneglene i let saldet vand, og lad efterfølgende ligge i vandet i 1-2 timer.
- Skyl sneglene i rent vand for at få skyllet alt sandet væk.
- Kog 1L vand vand op med lidt fennikelfrø, korianderfrø, laurbærblade, salt og 1 dl eddike.
- Put sneglene ned i det kogende vand og lad dem simre i en halv time.
- Lad sneglene køle af i køleskabet i kogelagen.
- Når sneglene er kølet af tages en gammel og stikkes ned i kødet. Træk lidt i sneglen, imens man drejer sneglehuset for at få alt kødet ud.
- Skær den mørke del (maven) fra på de løsnede snegle.
- Sneglene marineres i sherryeddikke med rødløg og dild.
- For en varm udgave steges sneglene i lidt smør med hvidløg og ramsløg
Velbekomme