Til Politiken fortæller Miljø-ministeren om det område han fiskede i som barn. Et område der har ændret sig radikalt siden og hvor vandet i dag, omkring den naturskønne sommerhus-ø, stort set er dødt.
Det nødlidende danske hav er »alle problemers moder«, siger Magnus Heunicke (S), der nu tager »hav-vandet« på sig, som sin aller-største opgave. Han vil ikke ende »i forbryderalbummet«, som han siger, som ham der ikke gjorde noget i tide. Det siger han til Politiken i et interview om, »hvor blev fiskene af?«
Det er bemærkelsesværdigt, at hver gang politiken.dk har taget de grønne briller på i et interview omkring vores fælles farvand og hav eller hvor de giver fortællingen om årsagerne til hvorledes Vi er endt hvor Vi er, så virker det ikke som det avis-medie, Politiken selv gerne slår sig op som, nemligt et uafhængigt blad af politiske partier, organisationer eller økonomiske interesser, grupperinger og enkeltpersoners indflydelse. En uafhængighed som de så flot beskriver som en forudsætning for Politikens redaktionelle troværdighed.
Ikke desto mindre får man den opfattelse, at Politiken mere lytter til den lange række af miljøorganisationer, der desværre ikke står tilbage for at komme med udokumenterede påstande om blandt andet, én af Danmarks mest benyttede fiskerimetoder, trawlet, og hvilke skadelige virkninger, det påstås at have på vores fælles havmiljø.
Samme kilder benytter Magnus Heunicke (S) sig åbenbart af, for i den række af erkendelser, som Miljøministeren fyrer af i Politikens interview om hvem der er skyldige i at livet er ved at forsvinde på bunden af havet omkring Danmark. Peger Miljøministren primært på skiftende regeringers og politikeres skyld og nævner ved samme lejlighed også Socialdemokratiet, som værende en del af de skyldige. Problemerne har stået på i årtier.
Men i samme øjemed, får han også flettet ind, at udover landbruget har haft lov til at dyrke helt ud til kanten af Danmarks Åer og Kyster, og dermed har udledt store mængder kvælstof, så er det danske fiskeri heller ikke holdbart, som det foregår nu, understreger Miljøministeren i interviewet.
Hvordan kan man med en slet skjult henvisning til, at det planlagte trawlforbud i Bælthavet, der nu er udskudt af Regeringen selv, kan blive til en sætning om, at det danske fiskeri heller ikke er holdbart. Når man nu ved, at danske fiskere fuldstændigt efterlever EU’s fiskeripolitik, der sikre at fiskebestandene udnyttes på et bæredygtigt niveau. Fiskeriet skal desuden bidrage til sunde økosystemer i havene ved at minimere fiskeriets negative påvirkning af økosystemerne mest muligt. Det gør dansk fiskeri allerede.
Samtidig skal fiskeripolitikken også bidrage til at sikre forbrugerne fiskeprodukter af god kvalitet, skabe en økonomisk sund industri og medvirke til at opretholde kystsamfund. Det gør dansk fiskeri allerede – så hvorfor denne utidige bemærkning fra en Miljøminister, der burde vide bedre.
Landbruget må da også sidde med en mærkelig fornemmelse i maven, efter at have læst Miljøministerens udlægning, og de nu får skylden for at have dyrket helt ud til breden af Danmarks åer og kyster. Hvor den beskyttende zone af skove, enge og moser, der skulle forhindre gødningen fra markerne i at sive ud i havmiljøet, efter Magnus Heunicke (S) udsagn, nu er pløjet og drænet væk over årtier – af Landbruget.
Der har på intet tidspunkt foregået noget ulovligt og man har fulgt lovgivningen slavisk, både fra Fiskeriets og Landbrugets side. Men alligevel er dette glemt, når vores Miljøminister bruger ord som »dansk fiskeri er heller ikke holdbart og dansk landbrug er hovedårsagen til vores fælles farvandes dårlige og ringe forfatning«. Glemt er åbenbart alle de andre væsentlige presfaktorer, som påvirker det danske havmiljø negativt. Men der er selvfølgelig flere stemmer i det for Magnus Heunicke (S) at fremkomme med disse påstande om Landbruget og Fiskeriet i et hovedstadsmedie som Politiken.