I fem uger vil havforskere fra fire nationer undersøge makrel, sild, sej, rogn, plankton, havpattedyr, havmiljøet samt meget mere.
Fra norsk side er charterskibene »Eros« og »Vendla« hyret ind og efter planen forlod de Bergen den 4. juli med de norske havforskere om bord. Derudover sejler der også skibe til Færøerne, Island og EU (Danmark).
Der forgår en betydelig kortlægning over de fem uger, som havforskerne har afsat til at foretage en betydelig kortlægning af et område i det Nordøstlige Atlanterhav, på ca. 2,5 millioner kvadratkilometer. »Det svarer til godt en omgang rundt om jorden,« forklarer den norske havforsker fra Havforskningsinstituttet Leif Nøttestad, der samtidig er koordinator for det internationale hav-togt.
På det årlige økosystem-togt, trawler havforskerne efter makrel, hvor resultatet heraf danner ét af flere vigtige indeks, som bruges til at vurdere, hvor meget makrel der er i havet. (Baggrund for kvoterådgivningen).
Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES anslog senest, at gydebestanden for makrel var 3,8 millioner tons.
Første uges togt er gået
Vejret har været upåklageligt på denne første uge af turen, og udviklingen har været meget god, skriver togt-leder har HI.no, Leif Nøtteatad. Han forklarer videre, at det er alt for tidligt i krydstogtet at drage konklusioner om mængden eller fordelingen i forhold til tidligere år. Foreløbigt har vi registreret lidt makrel nær den norske kyst. Længere ude i Norskehavet er der kommet lidt flere makrel, men indtil videre har vi ikke registreret høje koncentrationer nogen steder,« sider Nøttestad.
Kort over den norske kyst med røde prikker, der viser fangsten af makrel. Kortet viser, at der indtil videre er fanget lidt makrel langs kysten
Figur 1. Foreløbig fordeling af makrelfangster (kg).
Makrellen i Nordsøen var hovedsageligt 1 til 4-årige individer, mens der i det sydlige Norske Hav har været en større spredning i alder. Indtil videre tyder mængden og aldersfordelingen i fangsterne ikke på nye særligt stærke årgange i makrelbestanden.
I Norskehavet har gennemsnitsvægten af makrellen været på mellem 350 til 400 gram.
Et kort over den norske kyst med blå prikker, der viser gennemsnitsstørrelsen af makrel.
Figur 2. Gennemsnitsvægt (kg) af makrellen i fangsterne.
Nøttestad forklarer videre, at man også har registreret sej og sild under turen. Multen har hidtil mest været ungfisk, og fangsterne her, har været domineret af 2-årige. Silden har været en blanding af Nordsøen, Norskehavet og norsk sommergydende sild.
Vi har observeret nogle tilfælde af sygdommen “ichthyophonus” hos makrel, men det er ikke klart, om det er noget, der er stigende i omfang.