Hvis den base forsvinder, har vi ikke noget at tage afsæt fra i vores videreudvikling af Thyborøn og Thyborøn Havn.
Det fastslår borgmester Erik Flyvholm (V), Lemvig Kommune, der også indbefatter Thyborøn.
– Hele området omkring Thyborøn Havn og Thyborøn By er afhængig af fiskeriet. Så der er en dyb sammenhæng mellem fiskeriet og udviklingen i byen og på havnen, siger Erik Flyvholm. – Ganske vist har fiskeriet fra Thyborøn to ben at stå på, men spørgsmålet er, om det ene ben, nemlig industrifiskeriet, under indtryk af de aktuelle restriktioner i tobisfiskeriet overhovedet har en fremtid for sig?
– Tobisfiskeriet er jo af afgørende betydning for industrifiskeriet, der er en hjørnesten i havnens og byens udvikling, fortsætter borgmesteren. – Hvis tobiskvoten reduceres til en tiendedel, får hele industrifiskeriet et ordentligt skud for boven, og så er det et spørgsmål, om der overhovedet er basis for dette fiskeri, som hele området er afhængig af?
Han gør opmærksom på, at de store industritrawlere jo er millionvirksomheder, som man ikke bare kan tillade sig at nedlægge ud fra nogle tvivlsomme bæredygtighedsbetragtninger baseret på skrabetogter i dårligt vejr. Og så efterfølgende forsøge at kortlægge tobisforekomsten i hele Nordsøen ved et moniteringsfiskeri på 14 dage.
I Vandkants-Danmark er vi netop gode til fiskeri
– Man kan ikke behandle et helt erhverv på den måde, fortsætter han. – Det er ikke en måde at gøre det på. Det er simpelthen ikke godt nok. Det kan vi ikke leve med! Og det er ikke holdbart, at vi skal diskutere kvotestørrelser her midt i den periode, hvor bådene netop skulle være på havet for at fiske.
– I øvrigt er bæredygtighed jo også økonomisk bæredygtighed, understreger Erik Flyvholm. – Ingen fiskere ved deres fornufts fulde brug vil jo gennemføre et fiskeri, der ville betyde, at der ikke ville være fisk at fange også i årene fremover. Hvis der er nogen, der vil beskytte dette fiskeri, så er det netop de fiskere, der skal leve af det i fremtiden.
– Her i Vandkants-Danmark er der virkelig noget, vi er rigtig gode til, og det er netop fiskeri og at udvikle vores område med afsæt heri. Og så bliver vi åbenbart stoppet midt i det hele, siger Erik Flyvholm. – Hvis vi nu ikke må få lov til at gøre det, som vi er gode til, så frygter jeg, at det vil have voldsomme negative konsekvenser både for handelen og det øvrige erhvervsliv og ikke mindst for optimismen i hele området. Og optimismen er jo hele forudsætningen for de aktiviteter, vi har i gang og under planlægning.
– Man kunne ønske sig, at den usikkerhed, som det såkaldte forsigtighedsprincip, der gennemsyrer EU-rådgivningen, dybest set er udtryk for, også en gang imellem ville komme fiskerne til gode.
Dybt bekymret
– Vi synes, vi har en god position i Thyborøn og en god, stor arbejdsplads i TripleNine’s fiskemelsfabrik, som er hele vores afsæt for at skabe yderligere udvikling. Hvis den lige pludselig ikke skulle være der, er det meget svært at tænke videre, og jeg er virkelig dybt bekymret for, at den situation skulle opstå, siger Erik Flyvholm. – Men vi håber stadig, at TripleNine får mulighed for at udvikle sig med base i Thyborøn. Det indgår i vores overordnede planlægning, og det planlægger vi vores investeringer ud fra.
– For os i Thyborøn er industrifiskeriet basen, som vi tager afsæt fra. Derfor er det helt afgørende, at dette fiskeri får nogle ordentlige rammer at arbejde i, slutter borgmester Erik Flyvholm.
Problemerne vil brede sig
Også hos Fagforbundet 3F, der organiserer omkring 40 ufaglærte arbejdere på TripleNine’s fabrik i Thyborøn, er man bekymret over udviklingen.
– Jeg tror, at problemerne først lige er startet nu, siger formanden for 3F’s Afdeling Vest, Leif Pinderup. – Folk er begyndt at gå på supplerende dagpenge. Og lastoptagerne begynder nu at melde sig ledige, så de efterspørger i første omgang de uddannelsestilbud, som overenskomsten i en periode giver dem ret til.
– Men det holder jo ikke i det lange løb, tilføjer han. – Vores folk er jo helt afhængig af fiskemelsfabrikken.
– Og hvis denne situation fortsætter, vil problemerne brede sig som ringe i vandet, frygter Leif Pinderup. – Fabrikken og vores folk er jo ikke de eneste, der bliver berørt. De næste bliver købmanden og slagteren.
Usikkerhed kan få folk til at flytte
Leif Pinderups kollega, formanden for Dansk Metal’s Afdeling Nordvestjylland, Erik Damborg, deler bekymringen.
– Hos TripleNine er man stoppet med at tage løshjælp ind, hvilket jo også er lokale folk, og der nu indført arbejdsfordeling for smedene, så nu bestræber vi os sammen med El-Forbundet på at dygtiggøre både deres og vores medlemmer og få opdateret deres kvalifikationer, fortæller han. – Men hvis denne situation varer ret meget længere, så begynder det at se skidt ud.
Erik Damborg husker, at et tobisstop for kun et par år siden billedlig talt lagde hele havnen øde.
– Den usikkerhed, der er omkring industrifiskeriet, kan få mange – specielt unge mennesker – der har forpligtelser omkring ægtefælle, hus og børn at tænke på, til at flytte fra området, frygter han, – og det vil hæmme investeringerne og have afsmittende effekt hele vejen rundt fra bageren til tømmerhandelen og byens håndværkere.
Domino-effekt
– Det er som en domino-effekt, mener forretningsindehaver Kasper Pedersen fra LP Herretøjs- og Sportsbutik i Thyborøn. – Thyborøn er jo en lille by, hvor fiskeri er hovederhvervet. Og hvis fiskeriet er dårligt, så vil det præge omsætningen i byen. Hvis byens hovederhverv ikke tjener penge, så vil det smitte af på alle i byen.
– I Thyborøn tilstræber vi at leve af de lokalt skabte værdier, altså af den indtjening, der kommer fra fiskeriet. Og det vil vi kæmpe for, så vi kan vedblive at være den by, vi er nu, fastslår Kasper Pedersen. – Godt nok kommer der også indtjening til byen fra turismen, men turisterne kommer jo til Thyborøn blandt andet for at opleve en aktiv fiskerihavn.
Kasper Pedersen peger på, at der de seneste par år har været godt gang i omsætningen i byens forretninger. Og det falder jo helt sammen med, at det netop i de år gik godt med industrifiskeriet.
– Så vi i Thyborøn By håber på, at vi også fremover kan være et godt handelssted, der blandt andet kan leve af fiskemelsindustrien, slutter Kasper Pedersen.
Kilde: TripleNine
FiskerForum.com