Den 9. maj er udset som fiskernes protestdag, ( hvor de europæiske bundtrawlsfiskere under fiskeriorganisationen, »European Bottom Fishing Alliance« (EBFA), arrangerer en fælles demonstration mod EUs forslag om trawlforbud. Det falder sammen med EUs fejring af Schumanerklæringen fra den 9. maj 1950, der fejre fred og sammenhold i Europa..
Den fælles aktion mod trawlforbudet, skal ses i forhold til at både hollandske, tyske og franske fiskere, her i foråret har været på barrikaderne, med bål og brand i gaderne samt blokade af flere havne. Nu overvejer man endnu engang at demonstrer mod EU-Kommissionens oplæg til EU-landene om, at forbyde fiskeri med bundslæbende redskaber i beskyttede områder.
Protesterne var dengang støttet af den europæiske fiskeri-alliance EBFA, og nu overvejer flere af EU’s fiskere igen at vise deres utilfredshed mod forslaget, ved en fælles aktion.
Iván López van der Veen, der er formand for EBFA mener, at protestdagen den 9. maj, der er den officielle Europa-dag, vil være en god anledning til at vise, at fiskere på tværs af hele EU står sammen mod EU-Kommissionens forslag. Et forslag som vil få store og nærmest uoverskuelige konsekvenser for fiskeriet rundt hele EU.
En fælles demonstration i Bruxelles er blevet nævnt. Men her er det tvivlsomt hvor mange fiskere, som kunne tænkes at tage turen til EUs og Belgiens hovedstad, og hvor godt det vil fungere. Andre nævner muligheden for endnu engang at blokere havne lokalt, som man blandt andet har set det i landede omkring den Engelske kanal.
Der tales også om at blokere havne, som man så det med de tyske rejefiskere og da fiskerne i Holland protesterne mod de stigende brændstofpriser samt i Frankrig med blokade af havnene i Lorient og Boulogne, samt tunnel-blokaden under den engelske kanal. Ligeledes overvejer man en mere hørbar ballade, hvor man lader hornet lyde i 15 minutter. Det skulle i så fald foregå i de næsten 100 havne rundt EU som rammes af forbuddet og som derfor ville give et glimrende »lyd-billede« af, hvor omfattende protesterne er fra de mere end 7.000 europæiske fartøjer der rammes af EUs planer for trawlforbud.
FiskerForum.dk følger naturligvis med og bringer straks når der er nyt i sagen.
EU-Kommissionen har erkendt, at et potentielt forbud mod bundslæbende trawl i nuværende MPA’er (10 procent) kan have en samlet økonomisk virkning på omkring 870 millioner EUR om året (6,3 milliarder danske kroner). Dette betydelige økonomiske tab vil tredobles på mindre end et årti, (næsten 20 milliarder danske kroner) da det samlede areal, der skal beskyttes i EU vil stige fra 10 procent til 30 procent i 2030. Disse tal inkluderer end ikke de store omkostninger der er ved en nedlukning af trawlfiskeriet (red. erstatninger) og heller ikke omkostningerne ved at, den manglende ilandbragte EU-fisk, skal erstattes af fisk fra lande udenfor EU. (red. Rusland og Kina)