Umiddelbart lyder det besnærende, at vi bare skal producerer mere af det samme, flere vindmøller og flere solpaneler, så sidder danskerne på den grønne gren – Men hov det gør andre europæiske lande jo også. Så er det jo lige fedt..
Men ikke overraskende, så er der ingen el-produktion fra hverken havvindmøller og landmøller, når det er vindstille – og det er det ca. 1/3 af året i Danmark. Ligeledes er solcellerne også begrænset af de mørke nattetimer og en hel del overskyet vejr i ca. 1/3 del af året, så her er el-produktionen også meget lille.
Men vindstille og overskyet vejr findes jo også i de andre europæiske lande, som vi gerne skulle eksporterer strøm til eller importerer strøm fra, når vores egen el-produktion svinger eller helt er fraværende. Så her vil der jo pludselig opstå en situation, hvor den europæiske efterspørgsel enten kan være helt ekstrem, i tilfældet med en overproduktion, som man så ikke kan komme af med eller en manglende el-produktion pga. ingen vind eller sol, hvor alle pludseligt efterspørger el, hvilket er lige så slemt.
Læs artiklen i FiskerForum.dk »Er havvind og solceller tidens helt store bluff-nummer«
Denne problemstilling har dr. med Klima-hygiejniker Ib Andersen og civilingeniør Søren Kjærsgaard arbejdet med i en årerække nu. Men trods utallige opfordringer til at få foretaget en egentlig teknisk / økonomisk analyse af grundlaget for disse vind- og sol-planer, med langt flere vindmøller og solceller samt stor eksport af havvindmølle-el samt PtX (elektrobrændstof) – findes denne analyse endnu ikke.
De to eksperter på området, mener da heller ikke at Danmark, med de nuværende planer på energiområdet, nogensinde vil få billig og prisstabil samt sikker el, fra henholdsvis vind og sol – medmindre man har en backup fra den grønne kernekraft.
Desuden er danske vindmølle- og solcelleparker placeret langt væk fra danske forbrugerne og virksomheder, hvilket betyder meget lange sø-kabler og land-kabler, hvilket uvilkårligt giver langt højere etablerings- og driftomkostninger.
Der er derfor al mulig grund til at interessere sig for den stabile og styrbare CO2-fri el, der produceres af moderne kernekraft uden behov for et særligt back-up system. Hvilket også anbefales af FN.