Naboer klager over støj fra værft, men løsningen med en støjdæmpende væg er de heller ikke tilfredse med. Så det er nu blevet lidt af en gordisk knude værftet i Strandby nu må slås med.
JOBI Værft som overtog det tidligere Strandby Værft for snart 8 år siden. Et værft hvor der i næsten fyrre år har været værftsaktiviteter på grunden.
Men udviklingen er gået fra primært træskibsværft til i dag at håndterer nybygninger og reparationer i stål, som de fleste mindre kuttere og fiskefartøjer samt marinefartøjer fremstilles af i dag.
Herefter har de samlet alle aktiviteterne i Strandby, hvor der har været en del modernisering med ombygninger og renoveringer af værftet.
Med udvidelsen og værftet’s vokseværk, er der desværre også kommet naboklager over støj og støv fra værftet.
Det er den sædvanlige konflikt der udspiller sig mellem folk der gerne vil bo kystnært og helst gerne tæt ved vandet og havnen – hvor udsigten og atmosfæren er eftertragtet – bare det ikke larmer og støjer for meget. Men et moderne værft, selv med alle tænkelige arbejdsmiljømæssige tiltag, som udsugningsanlæg og lyddæmpende foranstaltninger, gør ikke værftet til et fuldstændigt støvfrit og lydløst foretagende – der vil altid være noget, når der arbejdes med stål.
Nordjyske.dk har skrevet om sagen, som for år tilbage startede med at en række naboer-klager over støjen fra værftet.
Da så værftet fik tilladelse til at bygge en 10,5 meter høj støj-væg der skulle skærme for de værste gener fra værftet, så klagede naboerne igen, dennegang over størrelsen af væggen.
Den Nordjyske avis skriver, at sagen har været over planklagenævnet, der i en afgørelse fra den 8. februar 2023 om klagesagen har fundet følgende løsning.
Planklagenævnet ophæver og hjemviser den del af afgørelsen, som vedrører, at skærmvæggen er i overensstemmelse med lokalplanens § 6.5, og hjemviser denne del af sagen til fornyet behandling i kommunen. Det betyder, at denne del af kommunens afgørelse ikke længere gælder.
Naboerne til Strandby Værft fik således den første sejr – men efter afgørelsen i Planklagenævnet har Frederikshavn Kommune sendt en såkaldt nabo-orientering ud til de pågældende beboere i Strandby.
Her fremgår det, at kommunen har ret til at dispensere for de bestemmelser i lokalplanen, som netop vedrører skærmvæggen.
Politikerne er klar med en dispensation
Så meget tyder på, at støj- og skærmvæggen alligevel bygges i skel tæt på naboerne.
Peter E. Nielsen (S), der er formand for plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune siger selv i en kommentar til Nordjyske.dk. »Jeg undrer mig over afgørelsen fra Planklagenævnet, for sekv samme nævn gav i 2018 tilladelse til, at skærmvæggen godt kunne opstilles i skel. Nu afgør de så det modsatte. Det er lidt svært for en udvalgsformand at forholde sig til,« siger Peter E. Nielsen, som nu har sat sagen på dagsordenen på det næste møde i plan- og miljøudvalget til marts.
Udvalgsformand erkender, at sagen ligner et dilemma, som politikerne ellers kender ret godt.
»Vi har en virksomhed og nogle naboer, som i mange år har ligget op af hinanden. Men tingene og forholdene udvikler sig. Og hvad angår den kommende hal er værftet nødt til at bygge højere for at tilgodese de aktuelle arbejdsmiljøkrav,« siger Peter E. Nielsen, som samtidig konstaterer, at hvis ikke vi giver de her dispensationer, skal vi ud og lave en ny lokalplan.