Man ved snart heller ikke hvad der er op og ned i reguleringerne af den Europæiske ål længere. Sydeuropæerne fanger fortsat tonsvis af glasål, mens danske fiskere bliver pålagt reguleringer og forbud samt lukkeperioder. Åle-fiskeriet er på den baggrund i risiko for at lukke helt ned, i Danmark.
Senest med myndighedernes udmelding om en lukkeperiode på 6 måneder for ålefiskeriet og nu også beskeden fra restauranter og kroer, der følger Danmarks Naturfredningsforening’s udskamning af samme fiskeri, med deres anbefalinger om helt at fjerne ålen fra menu-kortet. Et råd der rammer helt ved siden af skiven og som bringer dette, igennem næsten århundredes traditionsrige samt bæredygtige og natur-skånsomme fiskeri, i frit fald og helt ud over kanten.
Men hvorfor er vi nået helt derud
Det til trods for rigtige og forholdsvis gode erfaringer fra EU’s genopretningsplan for ålebestanden. En plan der blev sat i værk i sommeren 2009, med en række tiltag i hele Europa, for at få flere voksne ål til at vandre ud på gydepladserne med henblik på at genskabe en større ålebestand. Disse tiltag vendte udviklingen og tilbagegangen for ålen, da bestanden i 2011 begyndte at stige igen.
Men selvom denne nyhed om stigning i bestanden er fortsat, så har myndighederne ikke samme opfattelse og det preller fuldstændigt af på samme myndigheder, selvom det påvises af DTU Aqua, at erhvervsfiskeriet efter ål i dagens Danmark kun tegner sig for omkring 3 procent af åle-dødeligheden. Så lukker man reelt set alligevel ét af de mest miljøvenlige fiskerier overhovedet i Danmark ned.
De danske åle-fiskere ønsker en revision af EU’s åle-forordning, der kan sikre, at bundgarnsfiskeriet i Danmark kan fortsætte og udover dette bør der afsættes midler til at hjælpe de fiskere, som vil ud af erhvervet og dertil en oplægnings-ordning, der giver fiskerne mulighed for at indstille fiskeriet efter ål i en periode mod en passende kompensation. Det vil holde de fleste åle-fiskere oven vande i 2023 – Men uden kompensation ser det sort ud for landet bundgarnsfiskere.
Se videoen herunder og få et indtryk af, hvad en så ensidig plan for et så marginaliseret dansk åle-fiskeri, kan få af betydning for Vandkants-Danmark, en særegen dansk Kulturarv og traditionsrigt bundgarnsfiskeri. Et fagligt og meget stolt fiskeri, der økonomisk er altafgørende for bundgarnsfiskeriet. Hvor et stop ødelægger og stopper fortællingen om, hvordan vi i Danmark kan høste bæredygtigt i naturen, uden at sætte det helt store klimaaftryk.
Se fortællingen om det danske bundgarnsfiskeri efter ål i videoen herunder.
Åle-fiskeriet er at sammenligne med en brodsø der har vendt bunden i vejret på båden
ANNONCER