Så hårdt kan det siges, efter den danske virksomhed European Energy (EE), har indsendt ansøgning om forundersøgelse af etablering af Rømø Havmøllepark.
Projektet vil blive baseret på følgende data (afhængig af site- og møllestørrelse):
- Størrelse af havmøllepark mellem 100 og 500 MW
- Størrelse af møller mellem 7,2MW til 20 MW
- Antal positioner mellem 15 og 90 stk.
- Tip højde 182 til 300 meter
Havvindmølleparken vil lægge beslag på omkring 52 km2, med en afstand Vest for Rømø på bare 10 km.
Der arbejdes med en anslået tidsplan for projektet som følger:
- Indsendelse af ansøgning om forundersøgelsestilladelse – Timing: Juni 2022
- Tilladelse til forundersøgelser – Timing: 2023
- Etableringstilladelse – Timing: 2024
- Investeringsbeslutning – Timing: 2026
- Design/konstruktion 2026/2027 – Timing: 2026 / 2027
- Idriftsættelse – Timing: 2028
Der vil i forbindelse med placering af havmøllerne, tæt på naturområdet Vadehavet og indenfor det ansøgte forundersøgelsesområde, så vidt muligt blive taget hensyn til øvrige interesser herunder fiskeriet, sejladsforhold, natur mm.
EE har været i indledende drøftelser med lokale repræsentanter vedrørende et muligt samarbejde om forskellige grønne tiltag i Tønder Kommune. En havmøllepark ud for kommunens kyst vil kunne udgøre et væsentligt fundament i en grøn strategi og vil samtidig kunne tilføre kommunen yderligere fordele herunder øget økonomisk aktivitet og arbejdspladser.
På den baggrund ønsker EE at anmode om tilladelse til at gennem-føre forundersøgelser af et havvindmølleprojekt som skitseret nedenfor inden for rammerne af Åben-dør lovgivningen.
Som det ses illustreret nedenfor er bruttoarealet placeret med respekt for nuværende sejlruter og Natura 2000 kombineret med 15 km zonen fra Tønder Kommune.
EE arbejder med at udvikle, bygge og drive off- og onshore vindmølleparker, solcelleparker og udvikler ligeledes Power-to-X projekter. Det er EE’s ambition, at offshore/nearshore skal udgøre et væsentligt bidrag til EE’s projektportefølje.
EE skriver videre i sin ansøgning, at EE tidligere har deltaget i udbud for både 350 MW kystnære havvindmøller og i Kriegers Flak udbuddet samt Thor udbuddet på 1.000 MW. Via deltagelse i de nævnte processer høstede EE en væsentlig erfaring der har styrket EE’s fundament for at udvikle havvindprojekter til
konkurrencedygtige priser til gavn for blandt andet samfundets energiomstilling.
Spændende bliver det at følge, om hensynet til Fiskeriet og Rømø Havvindmølleparks placering midt i et rejeområde, som flittigt benyttes af rejetrawlerne fra Esbjerg og Rømø, nu også bliver tilgodeset, når det endelige havvindmølle-projekt skal have sin godkendelse.