Havforskere har opdaget uventet mange fin- og pukkelhvaler i de tidligere så isfyldte farvande ved Østgrønland. Det tyder nu på et vendepunkt i havets økosystem fra ét regime til ét andet, som nærmest syntes uundgåeligt.
Sådan lyder konklusionerne i et nyt videnskabeligt studie, der publiceres i det internationale, peer-reviewede videnskabelige tidsskrift Global Change Biology
DTU Aqua skriver videre i deres artikel fra tirsdag den 22. november omkring emnet, at det sub-arktisk øko-system i havet ud for Sydøst-grønland er domineret af store mængder drivende pak-is der i løbet af dette århundrede ændrede sig til et mere tempereret system, med mindre havis og varmere hav-temperaturer.
Undersøgelser viser, at disse ændringer i havets tilstand om sommeren, gør området langt mere attraktivt for et stort antal fin- og pukkelhvaler samt andre nye arter.
Dramatiske og uafvendelige økologiske ændringer som disse, betragtes som et regimeskift i den økologiske litteratur. Skift fra ét regime til ét andet forekommer på det der hedder et »Tipping Point« og kan være uundgåelige.
Et sådant regime-skifte har enorme indvirkning på hele økosystemet
Brian Mackenzie siger som Professor ved DTU Aqua, at set i forhold til de sidste 200 års observationer af sommer-is i regionen, så er denne begivenhed højst usædvanlig.
Grønlands Naturinstituts leder Mads Peter Heide-Jørgensen siger om studiet med bidrag fra DTU Aqua. »I det her tilfælde vil det nye økosystemregime sandsynligvis blive permanent langt ud i fremtiden, medmindre temperaturerne falder, og eksporten af is fra nord stiger igen. Ifølge de seneste IPCC-rapporter betyder de fortsatte klimaændringer i det 21. århundrede, at det scenario vil være usandsynlig,« siger professoren ved Grønlands Naturinstitut.
»Set i forhold til de sidste 200 års observationer af sommer-is i regionen, så er denne begivenhed højst usædvanlig. Vi ser store ændringer i nogle af de øvre trofiske niveauer. Der er sandsynligvis mange andre ændringer i økosystemet og fødekæden, som endnu ikke er beskrevet og kan være en del af årsagen til, at vandrende arter kommer til regionen,« siger professor Brian MacKenzie, DTU Aqua.
Tipping points
Mekanismen bag økosystemskiftet er kendt som et »Tipping Point«, og omfanget af drivende havis er et let påviseligt nu om dage med satellitbilleder.
Det meste af pakisen i det arktiske hav genereres i et cirkulationssystem nord for Alaska, hvorfra den i flere år bliver skubbet af strømme mod det nordlige Grønland. Derfra driver det meste gennem Fram-strædet med høj hastighed sydpå langs den østgrønlandske kyst, inden det kommer ind i Nordatlanten.
Studiet er en del af det EU-finansierede ECOTIP. ECOTIP fokuserer på tipelementer i havmiljøet i Nordatlanten og er et Nordisk Råds projekt, der undersøger sammenhængen mellem skiftende oceanografiske forhold og fiskeri i Østgrønland (AG-Fisk LEGCO).